Вести

Егзибициони стонотениски меч за особе са инвалидитетом

naslovJedneVesti
14.09.2020

У Инђији је организован егзибициони меч у стоном тенису за особе са инвалидитетом као завршни корак у реализацији пројекта „Социјала интеграција кроз параспорт – Parainspired!“, који се реализује средствима Европске уније у оквири IPA II Програма прекограничне сарадње Србија- Босна и Херцеговина протеклих шест година. Вредност овог пројекта је 263.000 евра,  учешће Европске уније је 224.000 евра. Партнери у овом пројекту су Параолимпијски комитет Босне и Херцеговине, општина Инђија и Фонд европски послови, а носилац пројекта је Покрајински секретаријат за спорт и омладину који није желео да одустане од завршнице - два егзибиционих сусрета: стонотениског у Инђији и меча седеће одбојке у Сарајеву.

„Оно што су бенефити овог пројекта за нас су вишеструки“, истиче Владимир Батез, покрајински секретар за спорт и омладину и објашњава – „ само донација у опреми, кроз коју помажемо развој спорта инвалида, у вредности је 74.000 евра. Добили смо комби који је прилагођен баш за особе са инвалидитетом, десет инвалидских колица, пет столова за стони тенис са комплетном опремом и различити реквизити који су подељени на територији целог Срема. То нису једни бенефити овог пројекта: рађено је истраживање - које су потребе особа са инвалидитетом у Срему и Босни и Херцеговини, рађене су едукације спортских стручњака за рад са особама са инвалидитетом, издате су стручне публикације везане за овај пројекат, тако да морам да кажем – презадовољан сам са свим оним што смо сви ми партнери на пројекту заједнички урадили и видели смо колико имамо простора да ову област уређујемо. Ово је један добар показатељ да и кроз пројекте можемо да пронађемо алтернативна средства којима можемо да помогнемо и сам развој спорта.“

Стонотениске рекете у Инђији су укрстили параспортисти из Бања Луке и Новог Сада. Гост из Босне и Херцеговине 19-годишњи Харис Сибиновић, репрезентативац,  каже да је веома захвалан на овом позиву и да се посебно радује сусрету са Бориславом Перић Ранковић и Митром Паликућом, репрезентативцима Србије, окићеним олимпијским одличјима у пара стоном тенису.

„Овај пројекат је једна јако добра промоција особа са инвалидитетом кроз спорт и њихове социјализације у друштви“, истиче Сибиновић.

А прослављена шампионка у пара стоном тенису Борислава Парић Ранковића посебно истиче  да је вредност овог пројекта у томе да особе са инвалидитетом покрене да се баве спортом.

„Уједно је остварена и сарадња са Параолимпијским комитетом Босне и Херцеговине и надамо се да ће бити на много бољем нивоу и да ће се многе гране спорта препозанти у неким пројектима и наћи бољу сарадњу, јер штогод нас има више, и штогод сви заједно дајемо и улажемо напор да се нешто постигне боље и веће за генерације које, нажалост, долазе иза нас, то ће бити и лепше и боље њима, и надамо се да неће правити неке ситне грешке које смо ми на нашем путу направили. И да покушају и достигну, али и да престигну неке наше резултате. Нама би било јако драго да видимо да смо направили добру почетну стазу за нечији још бољи пут.“

До недавно помоћник председника општине Марко Гашић истиче да је општина Инђија као партнер у овом пројекту посебно задовољна што је допринела афирмацији спортског ангажовања особа са инвалидитетом, успостављању сарадње са пртнерима из Босне и Херцеговине.

„Спортска опрема и реквизити које је општина добила у овој сарадњи значајно су унапредила спортске активности особа са инвалидитетом, а из општинских буџетских средстава ће се и наредном периду подстицати пара спорт“, истиче Гашић.

Следећег викенда у Сарајеву се организује егзибициони меч у пара дисциплини седеће одбојке и тиме се завршава реализација пројекта „Социјала интеграција кроз параспорт – Parainspired!“.

ПРЕТРАГА ВЕСТИ
Текст:
Датум: