Вести

Међународни дан старијих – 1. октобар

naslovJedneVesti
01.10.2015

Међународни дан старијих обележава се данас, 1. октобра. Тим поводом, председник општине Инђија Петар Филиповић обићи ће неколико нових корисника Удружења „4+1 – помоћ у кући старијим лицима“ у Новим Карловцима, Новом Сланкамену и Крчедину. Општина Инђија је обезбедила и пригодне поклоне за 177 корисника у 154 домаћинства који користе услуге геронто-домаћица.

Црвени крст Инђија ће и ове године учествовати у обележавању Међународног дана старијих и то у сарадњи са Кућном негом Дома здравља „Др Милорад Мика Павловић“ Инђија. Заједничка акција ће подразумевати бесплатно контролисање притиска и шећера у крви, као и савете лекара. Ова контрола ће се обављати у просторијама „Кутка за срећан тренутак“ у Црвеном крсту Инђија од 17.00 до 19.00 часова.

Међународни дан старијих особа се у свету и код нас обележава 1. октобра, у складу са Резолуцијом 45/106 коју је прогласила Главна скупштина Уједињених нација (УН) 14. децембра 1990. године, са циљем да се нагласи колико је важно прилагодити окружење у коме живимо потребама и способностима становника трећег доба. Овогодишњи слоган „Рачунају се и они преко 60“ изабран је да би се скренула пажња јавности на чињеницу да ће старење популације и популациона динамика обликовати кључне изазове за развој са којима ће се свет суочити у 21. веку.

Необраћање пажње на старије особе значи да се не обраћа пажња на 20 одсто светске популације до 2030. године, када ће бити више људи старијих од 60 година него деце млађе од 10 година, при чему ће те брзе промене у старосној структури пре свега захватити земље у развоју.

Ако је циљ да се изгради „будућност какву желимо“, мора се обратити пажња на становништво старије од 60 година за које се очекује да се достићи број од 1,4 милијарде до 2030. године.

Обележавање Међународног дана старијих особа 2015. године има за циљ да укаже јавности да је уважавање демографских трендова и социјална инклузија старијих особа од пресудне важности за креирање одрживе урбане средине која промовише једнакост, благостање и просперитет заједнички за све грађане.

ПРЕТРАГА ВЕСТИ
Текст:
Датум: