Vesti

Inđija najtransparentnija opština u Srbiji

naslovJedneVesti
07.06.2013 | S.Todorović | ВИДЕО

Opština Inđija dobitnik je prve nagrade za najtransparentniju lokalnu administraciju u 2013. godini u projektu Evropskog pokreta "Dobra vlada". Nagradu je danas na svečanoj konferenciji u Gradskoj kući u Nišu primio predsednik opštine Inđija, Petar Filipović.

U konkurenciji 48 lokalnih administracija Inđija je dobila najviše poena, dok je drugoplasirana opština Vranje,  na trećem mestu naašla se opština Sombor, četvrta je opština Zvezdara, a peta opština Paraćin.

Prilikom prijema nagrade predsednik opštine Inđija, Petar Filipović, istakao je da je izuzetno zadovoljan što se u veoma jakoj konkurenciji opština Inđija izdvojila i kao lider u ovoj oblasti. On se zahvalio Evropskom pokretu što je omogućio opštinama da se na ovaj način takmiče istakavši da su upravo ovakva takmičenja motiv više za unapređenje rada lokalnih samouprava.

Petar Filipović, predsednik opštine Inđija: "Nagrada je došla u nezgodnom trenutku za našu opštinu kada smo izloženi pritiscima sa raznih strana, ali ova nagrada je potvrda da smo dobro radili i da dobro radimo svoj posao, a sve u korist građana koji su za nas glasali i koji su birali da mi vodimo lokalnu upravu. Ona je značajna i zbog toga što dolazi od Evropskog pokreta koji ima izuzetan ugled u Srbiji. Priznanje koje smo dobili obavezuje nas da ubuduće budemo još bolji i efikasniji i da popravimo naše poslovanje, što će svakako biti naš cilj. Naredne godine ponovo ćemo konkurisati za ovu nagradu i nadam se da će statua ostati u trajnom vlasništvu naše opštine".

“Od izuzetnog je značaja stvaranje “zdrave konkurencije” među opštinama jer to u krajnjoj meri dovodi do poboljšanja rada lokalnih administracija. U ovom trenutku nas izdvaja upotreba “Sistema 48” koji omogućava stvaranje transparentnog odnosa između lokalne samouprave, građana i privrede. Naši građani su to prepoznali i u proteklih 10 godina imali smo preko 50.000 prijava na “Sistemu 48”, a više od 90 odsto tih zahteva je rešeno što govori o uspešnosti primene ovakvog sistema rada” – istakao je predsednik opštine Inđija. 

Predsednica Evropskog pokreta Mila Vujić je pre predaje priznanja sa predsednikom opštine Inđija potpisala ugovor o čuvanju statue koja je prelazna i uručila mu povelju koja ostaje u trajnom vlasništvu. Ona je ovom prilikom istakla da je nagrada Evropskog pokreta pandan nagradi koju dodeljuje Savet Evrope i da su kriterijumi dodele nagrade potpuno transparentni.

“Standardi dodele nagrade poštuju dvanaest principa povelje Saveta Evrope – Dobra vlada. Lokalne administracije koje su se pokazale kao najbolje primenjuju veliki broj tih principa i zbog toga se ističu. Lokalne administracije su najbliže građanima što daje dodatnu vrednost ovoj nagradi i našem radu”-istakla je Mila Vujić.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić je dobitnicima nagrada Evropskog pokreta uručio poklone povodom obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta i pozvao ih da budu gosti na manifestacijama kojim se obeležava ovaj jubilej.

Predstavnici opština koje su nagrađene poveljama održali su prezentacije kroz koje su prisutnima predočili šta je to što su uradili u svojim opštinama i što im je donelo ovo prestižno priznanje.

Akcija "Dobra vlada" po prvi put je realizovana prošle godine. Statua koja će godinu dana biti u našoj opštini prelazi u trajno vlasništvo onoj opštini koja bude tri puta nagrađena, a kako je predsednik Opštine istakao, obraćajući se prisutnima, cilj opštine Inđija u narednom period biće da još više poboljša svoj rad i opravda titulu najtransparentnije lokalne samouprave. 

Dodela nagrade Evropskog pokreta Gostovanje na televiziji Belle AmiePredsednik opštine Inđija, Petar FilipovićPredsednica Evropskog pokreta, Mila VujićGradonačelnik Niša, prof.dr Zoran Perišić Dodela nagrade Evropskog pokreta Dodela nagrade Evropskog pokreta Dodela nagrade Evropskog pokreta Dodela nagrade Evropskog pokreta Dodela nagrade Evropskog pokreta Gradonačelnik Niša, Zoran AntićGradonačelnik Sombora, Nemanja DelićZamenik predsednika GO Zvezdara , Zoran VuletićDodela nagrade Evropskog pokreta Dodela nagrade Evropskog pokretaPRETRAGA VESTI
Tekst:
Datum: