Назад
Самостална изложба графика Јелене Средановић

12.09.2019

Самостална изложба графика Јелене Средановић

У петак, 13. септембра 2019. године са почетком у 19.00 сати у Галерији Куће Војновића, биће отворена самостална изложба графика Јелене Средановић.

Јелена Средановић рођена је у Новом Саду 1982. године. Дипломирала је 2005. године на Графичком одсеку Академије уметности у Новом Саду, у класи професора Зорана Тодовића, где је 2009. године и магистрирала. Докторски уметнички пројекат одбранила је на Факултету ликовних уметности у Београду 2016. године под менторством Биљане Вуковић. Приредила је више самосталних изложби у Новом Саду, Београду, Нишу, Бечу, Мадриду и друге и излагала је на бројним колективним изложбама у Београду, Њујорку, Риму, Пекингу, Бечу, Банкоку… Добитница је велики број награда. Једно од најзначајнијих признања намењеног уметности графике, награду Велики печат Графичког колектива добила је 2010., а 2014. и два пута 2017. године награђивана је на значајним међународним изложбама. Предаје на Катедри за графику Академије уметности у Новом Саду. Члан је удружења ликовних уметника Војводине и Графичког колектива.

Стваралачко упориште налази у традиционалним графичким техникама, посебно дрворезу, инсистирајући на величини графичког отиска. Монументалност постиже разлагањем основних компоненти графичког језика, користећи визуелну енергију природе и асоцијативну симболику светлости и боје.

Изложба графика Јелене Средановић биће отворена за публику до 27. септембра 2019. године радним данима од 10.00 до 19.00 часова.

Улаз на изложбу је слободан.Galerija slika