OPASNOST OD POŽARA: Ne spaljujte strne useve, visoke kazne za nesavesne pojedince

02.07.2019

OPASNOST OD POŽARA: Ne spaljujte strne useve, visoke kazne za nesavesne pojedince

Sezona žetve je u punom jeku a loša navika pojedinaca je da zaostalu strniku pale i tako potencijalno izazovu požare i štetu širih razmera. Osim toga, paljenjem se razvijaju visoke temperature čime se površinski sloj zemljišta pretvara u pepeo i prašinu koju odnose vetrovi i spiraju kiše, tako da nestaje sloj najvažniji za donošenje roda u narednim godinama.

Spaljivanje strnih useva, smeća i biljnih ostataka je zabranjeno Zakonom o zaštiti od požara (član 50). Lice koje je izazvalo požar dužno je da vatrogasno-spasilačkoj jedinici nadoknadi troškove intervencije, u skladu s posebnim propisom.Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice a pravno lice od 300.000 do 1.000.000 dinara.

Ukoliko se utvrdi da je na poljoprivrednom gazdinstvu vršeno spaljivanje žetvenih ostataka, gazdinstvo gubi pravo na podsticajna sredstva u poljoprivredi, u periodu od dve godine.

Takođe, važno je istaći da se paljenjem ubijaju svi živi organizmi zemljišta koji imaju nezamenljivu ulogu u ishrani biljaka prevodeći biljna hraniva iz đubriva u oblike pristupačne biljkama, te vrše i razlaganje organskih materija zemljišta.


Paljenje nema ni jednu korisnu svrhu već samo ide na štetu poljoprivrednim proizvođačima. Spaljivanjem biljnih ostataka često dolazi do nekontrolisanih požara na otvorenom koji nanose velike materijalne štete i stradanje ljudi.