KULTURNA EVROPA U INĐIJI: Počinje Šekspir festival

25.06.2019

KULTURNA EVROPA U INĐIJI: Počinje Šekspir festival

U četvrtak, 27. juna, zvanično počinje 6. Šekspir festival koji je ove godine dobitnik priznanja za izuzetne umetničke festivale u Evropi-EFFE Label 2019/2020. Program otvara hrvatsko Gradsko dramsko kazalište GAVELLA sa predstavom Ričard III koje će se odigrati u Srpskom narodnom pozorištu u Novom sadu sa početkom u 19.30 časova.

Zatim se trupe sele u predivno zdanje Vile Stanković u Čortanovcima. U petak je premijera performansa „Moj Šekspir“ koji okuplja neka od najznačajnijih glumačkih imena kao što su Milena Zupančič, Svetlana Bojković, Voja Brajović, Svetozar Cvetković, Zijah Sokolović, Miodrag Krivokapić, Ozren Grabarić, Igor Đorđević, Jelena Đulvezan i drugi. Termin je zakazan za 20 časova.

U subotu, 29. juna, u isto vreme prikazuje se francuska „Bura“ čuvene Irine Bruk, dok je u nedelju „Bogojavljenska noć“ sa dobitnikom čuvene britanske nagrade Olivije glumcem i muzičarem Džordž Megvajerom.

Zbog velike zainteresovanosti, u ponedeljak će se reprizirati predstava „Moj Šekspir“ čiji je koncept napisao Nikita Milivojević, osnivač festivala.

Dobijanjem priznanja EFFE Label , Šekspir festival ulazi u izbor i za nagradu Evropske asocijacije festivala za izabrana ostvarenja i dostignuća u okviru festivalske zajednice 2019/2020 godine, koja će biti dodeljena na sledećem samitu asocijacije  u septembru 2019. godine, u Centru lepih umetnosti u Briselu.

Dobitnici EFFE Label imaju neposrednu korist od toga što njihov rad i vrednosti koje zastupaju prepoznaje festivalska zajednica, ali i povećanu vidljivost, nove mogućnosti za umrežavanje, kako u direktnim kontaktima tako i putem interneta, kao i šire učešće u festivalskoj zajednici.

Dosadašnji dobitnici EFFE Label u Srbiji su naši najznačajniji festivali – Bitef, Festival evropskog filma Palić, Beogradski Jazz festival i dr.