Početkom sledeće godine završetak brze pruge na deonici Beograd-Novi Sad

07.06.2019

Početkom sledeće godine završetak brze pruge na deonici Beograd-Novi Sad

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, obišla je sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Čepurinom, predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem, v. d. generalnog direktora „Infrastruktura železnice Srbije“ Miroljubom Jevtićem, zamenikom direktora kompanije ruskih železnica „RŽD“ Mansurbek Sultanovom i predsednikom opštine Inđija Vladimirom Gakom radove na izgradnji brze pruge Beograd-Budimpešta na deonici ruskog izvođača „RŽD Internešnl“.


Prisutni su imali prilike da se upoznaju sa naprednom ruskom tehnologijom za polaganje gornjeg stroja koloseka na deonici Inđija-Beška, i tom prilikom su veoma pozitivno ocenili rad kompanije. 

Ministarka je istakla da je ovo prvi put da Srbija gradi brzu prugu.  

„I prvi put da možemo da vidimo da su već kilometri te pruge postavljeni. Sa partnerima iz Republike Kine radimo ovaj projekat, a najzahtevniju i najtežu deonicu sa jednom od najboljih svetskih kompanija, kompanijom RŽD Internešnal iz Ruske Federacije. Važno je da imamo pruge, puteve, da imamo najbolje svetske kompanije kod nas i da sve radimo u roku. Važno nam je i da početkom naredne godine imamo završšenu deonicu između Beograda i Novog Sada“.  

Na deonici Stara Pazova-Novi Sad brze pruge Beograd-Budimpešta „RŽD Internešnl“ sprovodi izgradnju i modernizaciju dvokolosečne elektrifikovane pruge za brzinu od 200 km na sat. Svi elementi nove železničke infrastrukture se grade u skladu sa zahtevima i  propisima za brzu prugu.  

Na deonici od Stare Pazove do Inđije već je položeno više od 10 km koloseka i u najskorije vreme biće položeno još 20 km. Za te radove u Srbiji se koriste dva kompleksa za polaganje UK-25/18, koji su specijalno isporučeni iz Rusije. To je jedinstvena tehnologija za Srbiju, koja omogućava optimizaciju rokova za izvođenje radova i garantuje visok kvalitet trupa pruge.  

Fotografije obilaska radova možete pogledati OVDE.
Video snimak obilaska radova možete pogledati OVDE.Galerija slika