Otvaranje izložbe „Portreti“ Aleksandra Stanojevića

04.04.2019

Otvaranje izložbe „Portreti“ Aleksandra Stanojevića

U petak, 5. aprila 2019. godine, u 19.00 sati u izložbenom prostoru Kuće Vojnovića biće otvorena izložba slika autora Aleksandra Stanojevića, koja nosi naziv Portreti.

U pitanju su radovi nastali tehnikom akrilnih boja na papiru i kartonu, a predstavljaju najnoviju istraživačku fazu u opusu Aleksandra Stanojevića iz Novog Sada. Portret je osnovna tematska odrednica ovog mladog umetnika, koji se još od početka studija na Akademiji umetnosti, bavi motivom ljudskog lika kroz različite serije slikarskih i crtačkih radova - od istraživanja na temu autoporteta do traganja za univerzalnim likom / formom kao simbolom realnosti i hiperkomunikacije.

Kao pripadnik mlađe generacije umetnika, Aleksandar se u svom traganju za umetničkim indetitetom kreće od naglašene samozapitanosti do stvaranja jedne depersonalizovane ikonične forme lika. Najčešće stvara slike na velikim formatima i to u serijama, gde ponavljanjem specifičnih slikarskih rešenja dodatno naglašava ono što je i odlika naše svakodnevice - zatrpanost informacijama kroz različite vizuelne posrednike, a u kakofoniji likova koji svojom pojavnošću i uniformisanošću stvaraju šemu vizuelne nametljivosti.

Aleksandar Stanojević rođen je 1992. godine u Paraćinu. Završio je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, Likovni departman – odsek slikarstvo, na klasi prof. Bosiljke Zirojević. Od 2017. godine postaje mentor i likovni pedagog “Đačke likovne kolonije” na Grzi, Paraćin. Do sada je učestvovao na nekoliko projekata, više likovnih kolonija i kolektivnih izložbi, desetak puta samostalno izlagao. Više puta nagrađivan za svoj rad. Živi i radi (stvara) u Novom Sadu.

Izložba će za posetioce biti otvorena do 19. aprila 2019. godine, radnim danima od 10.00 do 19.00 časova. 

Ulaz na izložbu je slobodan.