NASTAVAK DOBRE SARADNjE: Značajna pomoć opštine pčelarima Inđije

17.05.2018

NASTAVAK DOBRE SARADNjE: Značajna pomoć opštine pčelarima Inđije

U poslednjih godinu i po dana broj registrovanih pčelinjih košnica u opštini Inđija uvećan je tri puta, a jedna od najvažnijih zasluga zašto je to tako pripada lokalnoj samoupravi koja je od prošle godine uvela brojne finansijske podsticaje.

Ovog puta, uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Opština Inđija je uručila preparate Varotom i Forsatom za zaštitu pčela od štetočina a koje se koriste u ovo doba godine.

Lokalno rukovodstvo nastaviće i ove godine da podstiče razvoj pčelarstva, kako kroz novčana sredstva tako i u pripremi dokumentacije i lobiranju za dobijanje podsticaja na konkursima na kojima inđijski pčelari konkurišu, rekao je u izjavi nakon sastanka sa pčelarima Vladimir Gak, predsednik opštine Inđija.

„Ono na šta smo ponosni jeste da je naš budžet za poljoprivredu jedan od najvećih u Pokrajini i što je još važnije, potpuno se iskoristi. Pčelarima smo obećali da će svake naredne godine budžet za njih biti sve veći, a povećanje broja košnica i pčelara pokazuje da smo na dobrom putu“, zaključio je Gak.

Med i pčelinji proizvodi su zdrave namernice, a osim kvalitetne ishrane pčelarstvo nudi mogućnost za dodatni prihod kućnom budžetu. Predsednik udruženja pčelara „Roj“ Dragan Vučenović rekao je da je za razvoj pčelarstva neophodna pomoć Opštine, a da je današnja podrška u vidu preparata za pčele jedna u nizu koja se realizovala u prethodne 2 godine.

„Lokalna samouprava je prepoznala značaj našeg rada a prošlogodišnji povraćaj od 50 posto na uložena sredstva je uslovilo da se sve više mladih okreće ovom pozivu“, istakao je Vučenović i dodao da su svi pčelari koji su prošle godine konkurisali na opštinskom konkursu dobili podsticaje.

Inđijsko udruženje pčelara je napredovalo kako u broju košnica(za godinu i po dana sa 1500 na 4500 košnica) tako i u broju registrovanih pčelara, tako da ih je trenutno 88. Zanimljivo je istaći da se aktivnim pčelarenjem bavi desetak žena koji su nosioci poljoprivrednog gazdinstva, što jasno pokazuje da pčelarstvo u Inđiji napreduje u svakom segmentu.