Počinje poljoprivredni sajam u Novom Sadu

15.05.2018

Počinje poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Na Novosadskom sajmu će od 15. do 21. maja biti održan 85. međunarodni poljoprivredni sajam na kome će se predstaviti 1.500 izlagača iz ukupno 30 zemalja, uključujući i Srbiju.

Ovogodišnji sajam obeležiće Nacionalna izložba stoke, izložba poljoprivredne mehanizacije, deset kolektivnih izložbi, izložba organske hrane i proizvoda sa oznakom geografskog porekla, više do 50 stručnih i poslovnih skupova, poklon igra za posetioce...

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković je naveo da će ove godine biti značajno više firmi iz Turske, Italije, Holandije i Rumunije, a predstaviće se i kompanije iz Rusije, Tunisa, Velike Britanije i Luksemburga, koje prošle godine nisu bile prisutne.

Uz Francusku koja je država prijatelj, objedinjenim nastupom ponudu će predstaviti i Austrija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Holandija, Italija, Izrael, Kina, Mađarska i Španija, Tunis.

Jedan od zaštitnih znakova Poljoprivrednog sajma je Poklon-igra za posetioce sa kupljenim ulaznicama, a Cvetković kaže da će ove godine dva srećna dobitnika sa sajma otići sa traktorom, a jedan sa roto frezom.

Reč je o traktorima „belarus 622“ i „John Deere 5045 d“ i rotofrezi "hisarlar", a darodavci su Agropanonka i KITE DOO. Kako je najavljeno, tokom Sajma će 18. i 19. maja biti održan i Prolećni festival vina na kojem će oko 100 izlagača promovisati najkvalitetnija vina i rakije sa ovih prostora.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević je rekao da će se to ministarstvo na sajmu tradicionalno predstaviti na svom štandu u Hali "Master" Novosadskog sajma.

„Godinama unazad smo na istom mestu i svake godine sa velikim zadovoljstvom pružamo jasnu i nedvosmislenu podršku Sajmu koji je brend ne samo Novog Sada, već i Srbije“, rekao je Radošević.

Kako je istakao, Ministarstvo poljoprivrede će u cilju povećanja konkurentnosti organizovati izložbu „Kvalitet više“ koja će se ove godine realizovati na većoj površini u Hali 6 Novosadskog sajma.

„Na jednom mestu predstaviće se proizvodi sa datom vrednošću, organski proizvodi i proizvodi sa oznakama geografskog porekla“, naveo je Radošević.

On je, između ostalog, najavio da će 17. maja u Kongresnom centru „Master“ biti održana radionica „IPARD - iskustva i mogućnosti“ i izrazio očekivanje da će ta radionica izazvati veliku pažnju naših poljoprivrednika.

Ove godine zemlja prijatelj Međunarodnog poljoprivrednog sajma je Francuska, a ekonomski savetnik u Ambasadi Francuske u Srbiji Žan Pjer Gasto je izrazio zadovoljstvo zbog toga jer je, kako kaže, Međunarodni sajam poljoprivrede jedan od najvećih događaja u oblasti poljoprovrede u regionu.

Kada je reč o mehanizaciji, najskuplji eksponat na sajmu biće samohodna vadilica šećerne repe „holmer“ T4-40 koja košta oko 600.000 evra, dok će najskuplji među traktorima biti guseničar „John Deere 8345 RT“ koji će zainteresovani moći da kupe za 300.000 evra.