Učenici Sari Milošević srebrna medalja na Međunarodnoj konferenciji mladih naučnika

15.05.2018

Učenici Sari Milošević srebrna medalja na Međunarodnoj konferenciji mladih naučnika

Učenica drugog razreda inđijske Gimnazije Sara Milošević osvojila je srebrnu medalju na nedavno održanoj Međunarodnoj konferenciji mladih naučnika u Beogradu na kojoj su učestvovali predstavnici 30 zemalja iz celog sveta, i time obezbedila direktan plasman na takmičenje sledeće godine u Maleziji.

Sara Milošević se takmičila u kategoriji inženjering, a radi se o multidisciplinarnoj oblasti - elektronika, hemija, primenjena fizika.

„Moj rad se konkretno bavio materijalom koji se zove barijum-titanat, dugo se koristi ali sam ja u njega dodala primese hemijskog elementa lantana koji je poboljšao njegova svojstva i ponovo ima primenu zbog razvoja tehnologije i potrebe za novim elektronskim komponentama. Zbog toga sam odlučila da napravim nove senzore za vodu i vodonik koji se mogu koristiti u industriji a možda jednoga dana i u svemiru“, objašnjava Sara.

Ozbiljan trud i rad stoji iza ove devojke, a kako kaže, na samom projektu je skoro godinu dana radila sa mentorkama dr Mirjanom Vijatović Petrović i dr Milesom Srećković.

„Sama priprema za takmičenje je trajala oko dva meseca, kada smo naša istraživanja pretvarali u prezentacije na engleskom i pripremali se za takmičenje“.

Ovo nije prvi uspeh mlade naučnice iz Inđije koja je, kako kaže, interesovanje za prirodne nauke, najviše hemiju, spoznala još u osnovnoj školi, kada je sa nastavnicom hemije pohađala dodatnu nastavu i išla na razna takmičenja.

„U sklopu realizacije Regionalnog centra za talente Beograd 2 koji je organizator i ovog takmičenja, održana su u prethodnom periodu i druga takmičenja. Nedavno je organizovano takmičenje istraživačkih radova i tu sam osvojila prvo mesto iz fizike“, ističe Sara.

Pored hemije, Sara obožava biologiju i fiziku ali joj takođe od ruke idu i jezici. Svira gitaru i kako kaže još uvek ne razmišlja o fakultetu, ali je jedno sigurno, njen izbor će biti neka prirodna nauka.

U Gimnaziji imaju samo reči hvale za ovu talentovanu devojku. Njen profesor hemije Dragan Avramović ističe da je Sara od prvog razreda pokazala izuzetan talenat i interesovanje za hemiju.

„Takođe sam od kolega čuo da je veoma zainteresovana i za ostale prirodne nauke i da pokazuje zavidno znanje iz tih predmeta. Mi smo u njoj prepoznali potencijal, a ona je pokazala volju i želju, što je pored talenta veoma bitno“, kaže profesor i naglašava da su prošle godine postigli odličan uspeh. Bila je prva na opštinskom i međuokružnom  takmičenju a to joj je obezbedilo plasman i na republičko takmičenje iz hemije.

Kolektiv Gimnazije se maksimalno trudi da Sari da „vetar u leđa“ jer takvo dete zaslužuje svu moguću podršku, i kako kažu, svi su presrećni i ponosni na nju i njene rezultate. Inđijska Gimnazija je iznedrila puno talentovanih đaka a Sara Milošević je nova zvezda vodilja koja će tek zasijati u svetu naučnika.

Na konferenciji u Beogradu je učestvovalo više od 200 takmičara a iz Srbije ukupno 11. Ocenjivalo se 198 radova u šest kategorija, a srpski predstavnici su osvojili 11 medalja: četiri zlatne, dve srebrne, četiri bronzane i jednu specijalnu.