Добродошли на званични сајт општине Инђија
Vesti
Opština Inđija
Indjija.net | Званична интернет презентација општине Инђија
Назад
Slika

02.07.2019

ОПАСНОСТ ОД ПОЖАРА: Не спаљујте стрне усеве, високе казне за несавесне појединце

Сезона жетве је у пуном јеку а лоша навика појединаца је да заосталу стрнику пале и тако потенцијално изазову пожаре и штету ширих размера. Осим тога, паљењем се развијају високе температуре чиме се површински слој земљишта претвара у пепео и прашину коју односе ветрови и спирају кише, тако да нестаје слој најважнији за доношење рода у наредним годинама.

Спаљивање стрних усева, смећа и биљних остатака је забрањено Законом о заштити од пожара (члан 50). Лице које је изазвало пожар дужно је да ватрогасно-спасилачкој јединици надокнади трошкове интервенције, у складу с посебним прописом.Новчаном казном у износу од 10.000 динара казниће се за прекршај физичко лице а правно лице од 300.000 до 1.000.000 динара.

Уколико се утврди да је на пољопривредном газдинству вршено спаљивање жетвених остатака, газдинство губи право на подстицајна средства у пољопривреди, у периоду од две године.

Такође, важно је истаћи да се паљењем убијају сви живи организми земљишта који имају незаменљиву улогу у исхрани биљака преводећи биљна хранива из ђубрива у облике приступачне биљкама, те врше и разлагање органских материја земљишта.


Паљење нема ни једну корисну сврху већ само иде на штету пољопривредним произвођачима. Спаљивањем биљних остатака често долази до неконтролисаних пожара на отвореном који наносе велике материјалне штете и страдање људи.arrowПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :

Календар догађаја
list Преузмите грб општине:     list Пратите нас на: facebook twitter Instagram rss Mobilna verzija