Добродошли на званични сајт општине Инђија
Vesti
Opština Inđija
Indjija.net | Званична интернет презентација општине Инђија
Назад
Slika

07.06.2019

ШЕКСПИР ФЕСТИВАЛ: Инђија културна престоница

Од 27. јуна до 3. јула у Вили Станковић у Чортановцима биће одржан 6. Шекспир фестивал који је ове године примљен у Европску асоцијацију фестивала. Представа „Ричард III“ загребачког позоришта Гавела отвориће овогодишњи фестивал, а поред њих наступиће бајковита „Бура“ Ирине Брук, „Богојављенска ноћ“ са добитником чувене британске награде Оливије глумцем и музичарем Џорџ Мегвајером, ексклузивна регионална премијера филма „Све је истина“ култног редитеља Кенета Бране и премијера перформанса „Мој Шекспир“ који окупља нека од најзначајнијих глумачких имена као што су Војислав Брајовић, Светлана Бојковић, Војин Ћетковић, Небојша Дугалић, Игор Ђорђевић и други.

Председник општине Инђија Владимир Гак рекао је на конференцији за медије у Вили Станковић да локална самоуправа већ три године значајно помаже фестивал који је за општину веома важан јер је Инђија тада постаје центар културе у европи.

Он је најавио да ће следећи године буџет бити још већи за фестивал.

„Наставићемо свесрдно да подржавамо овакав фестивал у финансијском и логистичком смислу. Иако већи буџет не мора да значи повећање квалитета фестивала, сигурно значајно олакшава његово организовање и одржавање“.

Колико су културна дешавања важна за општинско руководство показују издвојена средства за њихову реализацију али и увођење нових фестивала као што је скоро завршени трећи по реду Инђија Пропоет 2019. који је окупио преко 60 реномираних књижевника из 40 земаља света

Оснивач Шекспир фестивала, Никита Миливојевић, рекао је да је организација овогодишњег фестивала била далеко лакша, пре свега због велике помоћи Покрајине, локалне самоуправе и спонзора.

Оснивање Шекспир фестивала у Србији иницирао је редитељ Никита Миливојевић након премијере његове представе „Хенри VI“ у чувеном Глоб театру у Лондону у мају 2012. године. Поред жеље да нам открије Шекспира на нов начин, Никита Миливојевић је био вођен идејом да се Вила Станковић, изузетан простор затворен за јавност у Србији, учини атрактивним културно-туристичким местом. Овај фестивал јединствена је прилика да домаћа публика погледа тренутно најпопуларније светске представе које се играју по Шекспировим делима.  

Поред Никите Миливојевића и Владимира Гака, на конференцији су говорили Покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницима Драгана Милошевића, потпредседник Европског покрета у Србији Александар Симурдић и директорка маркетинга и корпоративних комуникација UNIQA осигурања Соња Марић.

Фотографије са конференције у Вили Станковић можете погледати ОВДЕ.

arrowПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :

Календар догађаја
list Преузмите грб општине:     list Пратите нас на: facebook twitter Instagram rss Mobilna verzija