Добродошли на званични сајт општине Инђија
Vesti
Opština Inđija
Indjija.net | Званична интернет презентација општине Инђија
Назад
Slika

28.01.2019

Правилник о измени Правилника о подстицајима за подизање вишегодишњих засада воћака, винове лозе и хмеља

Правилником о изменама и допунама Правилника о подстицајима програмима за унапређење конкурентности за инвестиције у физичку имовину пољопривредног газдинства кроз подршку подизања вишегодишњих производних засада воћака, винове лозе и хмеља, који је објављен крајем прошле недеље, по први пут се уводи почетни рок за подношење захтева за остваривање права на подстицај по овој мери.

Право на подстицаје за подизање производних засада остварује се тако што правно лице, предузетник и физичко лице, у складу са законом и овим правилником, подноси захтев на Обрасцу – Захтев за коришћење подстицаја за подизање вишегодишњих производних засада воћака, винове лозе и хмеља.

Захтеви ће се од 2019. године подносити од 1.маја до 31.августа., а за производне засаде јагода подигнуте у трећем кварталу текуће календарске године до 30. септембра текуће календарске године.

Новина је и да више нема ограничења у погледу максималне површине засада за који се могу оставрити подстицаји, изузети су и додатни подстицаји за книп саднице, док су на другој страни уведена додатна средства за набавку супстрата са сертификатом за класичан засад боровнице на банковима.

Подстицаји за подизање производних засада обухватају подршку програмима, који се односе на:
- подршку подизања нових производних засада са савременом технологијом гајења воћака, винове лозе и хмеља, без наслона и са наслоном;
- припрему земљишта за подизање производних засада.

Право на подстицаје остварује се за један или више подигнутих производних засада, а најмања површина сваког производног засада треба да износи:
-0,1 ха – за сваку врсту јагодастих воћака, винове лозе и хмеља, а за шумску јагоду 0,05 ха;
-0,3 ха – за сваку врсту јабучастих, коштичавих и језграстих врста воћака.

Производни засад може да се налази на једној или више катастарских парцела, али катастарске парцеле морају да се налазе једна поред друге и да чине једну целину.

Максимални износ подстицаја по кориснику износи 5.000.000 динара.

У зависности од врсте подстицаја, одређени су максимални износи:
- за набавку садница воћака, винове лозе и хмеља – 3.500.000 динара;
- за набавку наслона, односно коља – 1.000.000 динара;
- за припрему земљишта, односно за набавку супстрата са сертификатом за производне засаде боровнице са постављеним садницама боровница у саксијама/врећама, односно за супстрат за класичне засаде боровница на банковима– 400.000 динара;
- за хемијску анализу земљишта, односно испитивање механичког састава земљишта – 100.000 динара.

Правилник можете погледати ОВДЕ.

Измену правилника можете погледати ОВДЕ.

За све информације и потребну документацију обратите се Агенцији за рурални развој општине Инђија, Војводе Степе 48 или на телефон 022/556 060.
arrowПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :

Календар догађаја
list Преузмите грб општине:     list Пратите нас на: facebook twitter Instagram rss Mobilna verzija