Добродошли на званични сајт општине Инђија
Vesti
Opština Inđija
Indjija.net | Званична интернет презентација општине Инђија
Назад
Slika

02.11.2018

Велика свечаност поводом ослобођења Инђије у Првом светском рату

Поводом ослобођења у Првом светском рату Општина Инђија организује велику свечаност за обележавање изузетно значајног датума за историју нашег града. У програму учествују припадници Министарства унутрашњих послова, Министарства одбране, гарде Војске Србије, уметници и глумци, ђаци основних и средњих школа и грађани општине Инђија.

Програм почиње свечаном поворком у 16 часова која ће се кретати од градског стадиона, пешачком зоном, спушта се до православне цркве Ваведење Пресвете Богородице и поред Дома здравља завршава до Спортке хале у којој се свечаност наставља.

На челу свечане поворке налазиће се припадници коњичке бригаде Министарства унутрашњих послова који ће носити официрске униформе из Великог рата, затим вод војника Гарде Војске Србије који ће такође носити униформе из тог времена, а одмах иза њих свечани полицијски оркестар који наступа са музичким програмом.

Као алузија на 1300 младих српских младића који су у то несрећно време добили ванредно  унапређење у чин каплара, наступиће 1300 ђака инђијске општине одајући им почаст на невероватном херојству.

У Спортској хали у центру Инђије припремљен је такође богат културно уметнички програм који почиње у 17 часова.

Након интонирања државне химне и обраћања званичника, инђијски гимназијалци извешће представу „Величанствена Србија“ у којој глуме знамените личности из тог доба. Након њих наступиће позната српска уметница Ивана Жигон и на крају програма глумица Биљана Ђуровић извешће монодраму „Надежда Петровић“ о тешком положају рањеника и лекара у ратном вихору ваљевске болнице.

Битно је напоменути да ће пре почетка свечаног програма председник Општине Инђија Владимир Гак положити заједно са другим делегацијама венац на споменик српске хероине Милунке Савић и на бисту Краља Петра I.

Позивамо све грађане општине Инђија да у четвртак, 8. новембра, са почетком у 16 часова дођу до Градског стадиона, одакле почиње свечана поворка, и својим присуством увеличају значајан историјски датум наше општине.


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :

Календар догађаја
list Преузмите грб општине:     list Пратите нас на: facebook twitter Instagram rss Mobilna verzija