Добродошли на званични сајт општине Инђија
Vesti
Opština Inđija
Indjija.net | Званична интернет презентација општине Инђија
Назад
Slika

24.10.2018

Обележен Дан ослобођења Инђије у Другом светском рату

Полагањем венаца на споменик Подунавском партизанском одреду и свечаном седницом Скупштине општине Инђија обележен је дан ослобођења општине Инђија у Другом светском рату.

Венце су положили председник општине Инђија Владимир Гак, председник Скупштине општине Инђија Милан Предојевић, амбасадор Украјине Олександр Александровић, представник руске амбасаде Анатолиј Ножкин, делегације братских и партнерских општина из Ђевђелије, Охрида и Вргинмоста и представници СУБНОР-а из Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске.

Свечану седницу у Културном центру отворио је председник Скупштине општине Инђија Милан Предојевић који је рекао да су данашње генерације дужне да чувају сећање на пале борце и хероје који су се борили за нашу општину.

„Превише је нашег народа страдало и несебично дало своје животе да би било ко и имао право да их заборави. То је наша обавеза као и наших потомака да сведоче истину и жртве наших предака.“

Предојевић је напоменуо да слободу морамо чувати да би се нова поколења могла рађати и одрастати у миру, да марљиво раде, уживају у животу и дају пун допринос развитку наше општине.

„Зато одборнице и одборници наше Скупштине дају свој несебичан допринос доносећи веома важне одлуке за живот и рад у нашој општини, за инвеститоре и све оне којима је стало до просперитета Инђије. Обезбедићемо нашим ученицима добре услове за школовање и да добију најбоље образовање а нашим најстаријим суграђанима унапредићемо услове за достојанствену старост“.

Честитајући суграђанима дан ослобођења, председник општине Инђија Владимир Гак рекао је да ће се на данашњи дан увек слати порука да слобода нема никакву алтернативу.

„То најбоље познаје српски народ који се током своје историје увек борио за слободу и правду. Цена је била изузетно скупа и зато морамо бити свесни колико је она важна за сваког од нас. Да наши преци нису дали животе за слободу коју данас уживамо ми данас не би имали прилику да радимо за наше суграђане и то је доказ колико је велика цена слободе“.

Он је напоменуо да српски народ и дан данас плаћа цену слободе и да је питање колико ћемо је дуго плаћати од последица НАТО бомбардовања.

„А који то народ може са више права од Срба да прича о слободи? Нико више од нас не може да говори о цени слободе за народ. Кроз историју смо имали много жртава. Страдали смо у свим ратовима, али некако никада до краја нисмо успели да пребројимо све жртве“, рекао је Гак и додао: „Ми ћемо наставити да се боримо против заборава свега оног шта су српски и други народи чинили за слободу, да не заборавимо ни Први светски рат, ни Милунку Савић као и многе друге хероје нашег народа који су се стотинама годинама борили за наш народ и указивали куда треба да идемо“.

Гак је напоменуо да учењем из прошлости не смемо дозволити да се ужаси из Другог светског рата понове и зато данас ником не треба да буде тешко да марљиво и одговорно ради за обезбеђивање напреднијег, савременијег и безбеднијег друштва.

Најавио је да Инђију у блиској будућности чекају велики инфраструктурни радови као што је изградња новог вртића, реконструкција и покривање пијаце, реконструкција парка код Гимназије, инфраструктурно уређивање сеоских средина и почетак изградње кадровских станова.   

Поред свечаног програма, на седници су уручене традиционалне Октобарске награде привредним друштвима и појединцима за остварене изузетне резултате и достигнућа у области привреде, унапређењу стања јавне безбедности и развоју и унапређењу културног живота. Награде су добили компаније Агромаркет, ЗАМ, MVTIM-GROUP, начелник Полицијске управе Сремска Митровица Ђуро Мандић и председник Матице исељеника и Срба у региону Миодраг Јакшић.

Слике можете погледати ОВДЕ.

arrowПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :

Календар догађаја
list Преузмите грб општине:     list Пратите нас на: facebook twitter Instagram rss Mobilna verzija