Добродошли на званични сајт општине Инђија
Vesti
Opština Inđija
Indjija.net | Званична интернет презентација општине Инђија
Назад
Slika

10.07.2018

Завршен 5. Шекспир фестивал

Извођењем позоришне представе студената Академије уметности Нови Сад „Shakespeare Tribute band/Shakespeare Party“ у дворишту новосадске Академије уметности, завршен je 5. Шекспир фестивал. Публици је представљено 8 позоришних представа уз учешће више од 70 гостију из иностранства и Србије. Програм се изводио у Чортановцима (Вила Станковић), Новом Саду и Београду, што је додатно допринело изузетно великом броју посетилаца овог јединственог позоришног фестивала у ширем региону чији се главни програм већ пету годину одржава у општини Инђија(Чортановци).

Овогодишњи фестивал посетили су амбасадор САД у Србији Кајл Скат, шеф Делагације ЕУ у Србији Сем Фабрици и бројне друге дипломате, као и готово све значајније личности из области културе и јавног живота Србије и региона. Поред гостију фестивала из целе Србије, фестивал је забележио и посету гостију из Хрватске, Црне Горе, Македоније, Румуније ...

Покровитељи 5. Шекспир фестивала су АП Војводина – Покрајинска влада, Министарство културе и информисања Србије, Општина Инђија, Уника осигурање и МТС.

Оснивање Шекспир фестивала у Србији иницирао је редитељ Никита Миливојевић након премијере његове представе „Хенри VI“ у чувеном Глоб театру у Лондону у мају 2012. године. Поред жеље да нам открије Шекспира на нов начин, Никита Миливојевић  је био вођен идејом да се Вила Станковић, изузетан простор затворен за јавност у Србији, учини атрактивним културно-туристичким местом.

Шекспир фестивал је 2014. године према листи агенције Бета проглашен за један од десет                         најзначајнијих догађаја у култури Србије.

Већ 2015. године фестивал постаје део Европске мреже Шекспир фестивала (European Shakespeare Festival Network). Исте године фестивал има и своју прву сопствену продукцију (В. Шекспир; Перикле, режија Никита Миливојевић / продукција Шекспир фестивал, Шабачко позориште, Центар за развој визуелне културе Нови Сад) са којом осваја 15 награда на позоришим фестивалима Србије и региона.

Следеће 2016. године фестивал отвара Шекспиров Глоб из Лондона представом „Два витеза из Вероне“ и  писмом једног од најзначајнијих редитеља 20. века Питера Брука које је упућено фестивалу.

Гости Шекспир фестивала у Србији била су  позоришта из Велике Британије, САД, Грчке, Грузије, Белорусије, Ирана, Индије, Португала, Македоније, Словеније, Кине ...

Слике са фестивала можете погледати ОВДЕ.

arrowПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :

Календар догађаја
list Преузмите грб општине:     list Пратите нас на: facebook twitter Instagram rss Mobilna verzija