Добродошли на званични сајт општине Инђија
Vesti
Opština Inđija
Indjija.net | Званична интернет презентација општине Инђија
Назад
Slika

15.05.2018

Ученици Сари Милошевић сребрна медаља на Међународној конференцији младих научника

Ученица другог разреда инђијске Гимназије Сара Милошевић освојила је сребрну медаљу на недавно одржаној Међународној конференцији младих научника у Београду на којој су учествовали представници 30 земаља из целог света, и тиме обезбедила директан пласман на такмичење следеће године у Малезији.

Сара Милошевић се такмичила у категорији инжењеринг, а ради се о мултидисциплинарној области - електроника, хемија, примењена физика.

„Мој рад се конкретно бавио материјалом који се зове баријум-титанат, дуго се користи али сам ја у њега додала примесе хемијског елемента лантана који је побољшао његова својства и поново има примену због развоја технологије и потребе за новим електронским компонентама. Због тога сам одлучила да направим нове сензоре за воду и водоник који се могу користити у индустрији а можда једнога дана и у свемиру“, објашњава Сара.

Озбиљан труд и рад стоји иза ове девојке, а како каже, на самом пројекту је скоро годину дана радила са менторкама др Мирјаном Вијатовић Петровић и др Милесом Срећковић.

„Сама припрема за такмичење је трајала око два месеца, када смо наша истраживања претварали у презентације на енглеском и припремали се за такмичење“.

Ово није први успех младе научнице из Инђије која је, како каже, интересовање за природне науке, највише хемију, спознала још у основној школи, када је са наставницом хемије похађала додатну наставу и ишла на разна такмичења.

„У склопу реализације Регионалног центра за таленте Београд 2 који је организатор и овог такмичења, одржана су у претходном периоду и друга такмичења. Недавно је организовано такмичење истраживачких радова и ту сам освојила прво место из физике“, истиче Сара.

Поред хемије, Сара обожава биологију и физику али јој такође од руке иду и језици. Свира гитару и како каже још увек не размишља о факултету, али је једно сигурно, њен избор ће бити нека природна наука.

У Гимназији имају само речи хвале за ову талентовану девојку. Њен професор хемије Драган Аврамовић истиче да је Сара од првог разреда показала изузетан таленат и интересовање за хемију.

„Такође сам од колега чуо да је веома заинтересована и за остале природне науке и да показује завидно знање из тих предмета. Ми смо у њој препознали потенцијал, а она је показала вољу и жељу, што је поред талента веома битно“, каже професор и наглашава да су прошле године постигли одличан успех. Била је прва на општинском и међуокружном  такмичењу а то јој је обезбедило пласман и на републичко такмичење из хемије.

Колектив Гимназије се максимално труди да Сари да „ветар у леђа“ јер такво дете заслужује сву могућу подршку, и како кажу, сви су пресрећни и поносни на њу и њене резултате. Инђијска Гимназија је изнедрила пуно талентованих ђака а Сара Милошевић је нова звезда водиља која ће тек засијати у свету научника.

На конференцији у Београду је учествовало више од 200 такмичара а из Србије укупно 11. Оцењивало се 198 радова у шест категорија, а српски представници су освојили 11 медаља: четири златне, две сребрне, четири бронзане и једну специјалну. 


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :

Календар догађаја
list Преузмите грб општине:     list Пратите нас на: facebook twitter Instagram rss Mobilna verzija