Добродошли на званични сајт општине Инђија
Vesti
Opština Inđija
Indjija.net | Званична интернет презентација општине Инђија
Назад
Slika

27.09.2017

У петак Ноћ истраживача у центру Инђије

Под слоганом „Знање на први оглед!“ у петак, 29. септембра, у центру Инђије одржаће се манифестација Ноћ истраживача. У периоду од 16 до 20 часова заинтересовани имаће прилике да се ближе упознају са послом научника и истраживача.

Последњег петка у септембру, у више од 250 европских градова одржаће се 12. Ноћ истраживача, а у Србији у једанаест градова- Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу, Пироту, Пожаревцу, Петници, Инђији, Зрењанину, Шапцу и Суботици.

„Сваке године приказујемо и приближавамо друге науке и истраживаче да бисмо показали разновсност али и међусобну повезаност различитих наука у Србији. У времену када смо окружени савременим технологијама и када нам је свака информација доступна за неколико кликова, веома је тешко заинтересовати младе, а још теже их задржати научним играријама. Веровали или не, већина становника планете користи интернет и мобилне телефоне, а не зна на којим принципима они раде. Е због тога смо ми ту, да им пробудимо истраживачки дух. Не морају да постану истраживачи када порасту, али желимо да наставе да истражују и да не изгубе дечју знатижељу током одрастања“, рекла је др Тања Аднађевић, научна сарадница Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ и координаторка Ноћи истраживача.

Који су страхови заступљени код различитих народа данас и чега су се плашили Египћани а чега Инке и праисторијски људи јесу само нека од питања чије ће одговоре добити посетиоци ове научне феште у Инђији.

Координатор Канцеларије за младе Драган Сурла рекао је да је веома важно да се млади што раније и што чешће сусрећу са науком. „Заинтересованост младих за науку је први корак ка њиховом опредељивању да се озбиљно баве научним истраживањима. Верујем да ћемо атрактивним приступом привући велики број младих који ће се, приликом бирања шта да студирају, определити за једну од научних дисциплина и то ће представљати наш велики успех“ истакао је Сурла.

Ноћ истраживача финансирана је из програма „ХОРИЗОН 2020“ који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма Марија Склодовска-Кири.

У Србији под именом Ноћ истраживача постоје два пројекта ReFocuS и Cool&Hot.

Координатор ReFocuS пројекта је Институт за биолошка истраживања “Синиша Станковић” са партнерима Природно математичким факултетом из Ниша, Заводом за заштиту споменика културе Крагујевац и Центром за промоцију науке.

Пројекат Cool&Hot координира Факултет техничких наука Нови Сад са партнерима Природно математичким факултетом из Новог Сада, Креативно едукативним центром, Високом техничком школом струковних студија Зрењанин, Удружењем научних комуникатора и Центром за промоцију науке.


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :

Календар догађаја
list Преузмите грб општине:     list Пратите нас на: facebook twitter Instagram rss Mobilna verzija