Добродошли на званични сајт општине Инђија
Vesti
Opština Inđija
Indjija.net | Званична интернет презентација општине Инђија
Назад
Slika

14.09.2017

Проширени услови за финансирање вантелесне оплодње

Одлуком Општинског већа проширени су услови за парове који покушавају добити новорођенче вантелесном оплодњом. Новом одлуком дефинисано је да се омогући право на финансирање трошкова једног покушаја вантелесне оплодње у текућој буџетској години и паровима који нису остварили ниједан покушај вантелесне оплодње о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање, а да су имали најмање два покушаја без живорођене деце у здравственим установама у којима су трошкове сносили сопственим средствима.

Председник општине Инђија Владимир Гак рекао је да се локална самоуправа активно укључила у доношењу низ мера за повећање наталитета. Проширењем услова општина жели да изађе у сусрет свим паровима који желе да добију дете. „Јавило нам се неколико парова који нису желели да чекају државне конкурсе за вантелесну оплодњу и да губе време, већ су сами платили трошкове који су скупи. Нажалост то није дало резултата и ми овом одлуком идеко корак даље и излазимо у сусрет онима која је та помоћ неопходна“, истакао је Гак.

Правни основ за допуни и измену досадашње одлуке је Закон о финансијској подршци породици са децом којим је прописано да општина може, уколико су обезбеђена средства у буџету, да утврди и већим обим права од оних утврђених законом.

До сада се за финансирање вантелесне оплодње од стране Општине пријавило 3 пара а проширењем услова очекују се додатне пријаве. 


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :

Календар догађаја
list Преузмите грб општине:     list Пратите нас на: facebook twitter Instagram rss Mobilna verzija