Добродошли на званични сајт општине Инђија
Vesti
Opština Inđija
Indjija.net | Званична интернет презентација општине Инђија
Назад
Slika

30.08.2017

Представници општине Инђија на обележавању 700 година манастира Крупе

Делегација општине Инђија предвођена председником општине Владимиром Гаком, присуствовала је обележавању 700 година манастира Крупе у Далмацији. Том приликом, председник Гак је разговарао са Миром Николић, амбасадорком Србије у Хрватској, Милорадом Пуповцем, представником Срба у хрватском сабору, Миодрагом Линтом, председником Савеза Срба у региону али и са другим многобројним представницима Срба који делују у политичком, привредном, културном и спортском животу Хрватске.

Најважније теме разговора биле су на који начин Срби избегли са простора Далмације, а који су настањени на територији општине Инђија, могу да остваре своја права која их следују а тичу се обнове кућа и враћање узурпиране имовине. Такође, разговарано је и о томе шта локална самоуправа може да уради како би олакшала свакодневни живот Срба који се константно суочавају са дискриминацијом и разним притисцима.

Иначе, манастир Крупа, симбол српске нације у Далмацији, изградио је краљ Милутин 1317. године и посвећен је Успењу Пресвете Богородице. Вековима је делио судбину српског народа на овим просторима. Највећа страдања манастир је доживео 1502. и 1620. године у млетачко-турским ратовима, а у прошлом веку од стране Павелићевих усташа 1941. године и 1995. године од стране хрватских грађана. Сваки пут је обнављан.


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :

Календар догађаја
list Преузмите грб општине:     list Пратите нас на: facebook twitter Instagram rss Mobilna verzija