Добродошли на званични сајт општине Инђија
Vesti
Opština Inđija
Indjija.net | Званична интернет презентација општине Инђија
Назад
Slika

02.08.2017

Пуштањем сирене Инђија обележава Дан сећања на страдање и прогон Срба

Поводом годишњице страдања и прогон Срба од стране хрватске војске у злочиначкој акцији „Олуја“, у суботу 5. августа у 12 часова огласиће се сирене на територији целе општине емитовањем звучног сигнала „престанак опасности“, у трајању од 60 секунди. Тиме се одаје почаст свим сународницима који су страдали и протерани са вековних огњишта.

 
Акција „Олуја“ почела је 4. августа 1995. офанзивом хрватске војске и полиције и јединица Хрватског већа одбране на подручја Баније, Лике, Кордуна и северне Далмације, односно на Републику Српску Крајину. Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избеглица у аутомобилима и на тракторима и другим пољопривредним возилима улазиле у Србију.

Та акција је највеће и најсуровије етничко чишћење у Европи после Другог светског рата, а у њој је учествовало 138.500 припадника хрватских снага.
 
Према подацима Комесаријата за избеглице, у „Олуји“ је протерано 250.000 крајишких Срба, њих 1.856 је убијено, а 836 се воде као нестали.   

У организацији владе Републике Србије у петак се на градском стадиону у Ветернику организује Дан сећања на страдале и прогнане Србе са почетком у 20 часова. Организован је бесплатан превоз са поласком у 18 часова испред Културног центра. Позивамо све суграђане да присуствују свечаном догађају.



arrowПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :

Календар догађаја
list Преузмите грб општине:     list Пратите нас на: facebook twitter Instagram rss Mobilna verzija