Добродошли на званични сајт општине Инђија
Vesti
Opština Inđija
Indjija.net | Званична интернет презентација општине Инђија
Назад
Slika

02.06.2017

Траг – изложба скулптура и инсталација

Кућа Војновића, Цара Душана бр. 3

 2. јун 2017. године

 У петак, 2. јуна 2017. године у 19.00 сати у изложбеном простору Куће Војновића, Цара Душана бр. 3, биће отворена изложба скулптура и инсталација под називом „Траг“. Изложбу чине радови четворо уметника који се баве праксом остављања трагова и притом позивају посматрача на комуникацију. Концепт изложбе базиран је на различитости, личном односу самих уметника, као и међусобном утицају једних на друге посредно или непосредно. Остављање трага је у сржи сваког бића, а четири концепта са којима ће се публика упознати упућују на јединствену поруку толеранције и колаборације.

Мирјана Благојев: Трагови у времену

Отисак у песку, на тлу, фотографија, све су то феномени који представљају један заустављен тренутак који је прошао – траг у времену. Насупрот томе, слика/одраз у огледалу представља увек садашњи тренутак. Изложени радови базирају се на преклапању/суперпозицији ове две ситуације у скулптурама, рељефима или инсталацији. Пролазност и трајање, променљивост и сталност, кретање и мировање, прошлост и садашњост јесу питања која се постављају кроз ове радове у којима уметница користи феномене транспарентности и рефлексије.

Никола Мацура: Жврљо бајк

У питању је справа коју је уметник направио од свог бицикла додајући кантицу са бојом на задњи точак, са идејом да би возећи бицикл могао да оставља траг за собом, да исцртава веће површине, изводи амбијенталне цртеже – жврље. Конкретно овај рад има везе са границама и линијом раздвајања-спајања. Изведен је у Голубићу у Хрватској испред простора где се сасатају српски и хрватски политичари са идејом да измире народ, помогну људима… Правац линије показује шта су постигли за осам година колико тамо долазе.

Верољуб Наумовић: Трагови воље

У свом раду уметник истражује идеју друштва као море воља, које се прожимају, спајају и међусобно условљавају, понекад антагонистички, а понекад синергистички. Мотив шаке је интригантан, јер шака може бити интимна и лична колико и портрет, међутим није толико фокусирана на личност, на давање одговора на то ко је особа, већ се бави питањем шта особа ради. Шаку можемо доживети и као алат којим манипулишемо окружењем и манифестујемо нашу вољу. Шака је медијатор између наше унутрашње реалности, наших мисли, жеља, нагона и спољашње, узајамне реалности, физичког света у који се, кроз шаку, излива наша воља.

Дарко Ђорђевић: Траг као међа два поља

Истраживањем најчешћих ликовних елемената у скулптуралном језику, уметник проналази форме које из језика скулптуре преводи у дводимензионалну плоху. Као најчешће издвајају се раздељак, мимоилажење, преклапање, додир и продор. Посматрани једни поред других, радови долазе у међусобну комуникацију попут нотних система или слова. Уметникова даља интервенција и истраживање у различитом материјалу дефинишу траг као међу два поља. Уношењем енергије у материајал, добијамо нову позицију, која нам отвара врата ка личној самозаконитости и самоспознаји.

Изложба ће трајати до 14. јуна, а сви заинтересовани посетиоци могу је погледати радним данима у терминима од 10.00 до 19.00 сати.
arrowПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :

Календар догађаја
list Преузмите грб општине:     list Пратите нас на: facebook twitter Instagram rss Mobilna verzija