Добродошли на званични сајт општине Инђија
Vesti
Opština Inđija
Indjija.net | Званична интернет презентација општине Инђија
Назад
Slika

26.04.2017

Општина Инђија партнер IX фестивала српске културе у Истри

Традиционални 9. по реду фестивал српске културе у Истри посвећен српској књижевници Исидори Секулић, отворен је протекле недеље у Пули а овогодишњи партнер и специјални гост фестивала је општина Инђија. Делегацију Инђије, коју је предводио председник општине Владимир Гак, чинили су КУД „Соко“, градски тамбурашки оркестар под вођством маестра Љубинка Лазића и градско позориште предвођено Александром Милковићем.

Добродошлицу у Пулу пожелео је градоначелник Борис Милетић који је присутне упознао са богатом и бурном историјом града, за коју каже да је заслужна што данас у Пули живи тако велики број националних мањина. „Пула је мултикултуралан град који негује заједнички живот и међусобно поштовање свих мањина“, поручио је Милетић и додао, „када видимо шта се све данас у свету дешава, можемо бити поносни и имати част живети у Истри зато што се међусобно уважавамо, зато што се подржавамо и помажемо оне слабије, зато што пре свега гледамо какав је неко човек независно одакле је дошао, које је вере, нације или неког другог опредељења“.

Валтер Флего, жупан Истарске жупаније, поручио је како је Истра поносна на своју мултикултуралност, мултиетничност, антифашизам, верску, родну и полну равноправност. „Ми смо у Истри успели изградити поверење и пријатељство са свим националним мањинама“, казао је Флего додавши како ће се Истра, као регија, наставити развијати у том контексту.

У обраћању приликом отварања фестивала, председник општине Инђија Владимир Гак је рекао да је култура увек најбољи мост који спаја људе и регије, као и да је велика част за општину Инђија што је део овогодишње манифестације у Истри. „Нарочито сам поносан што је баш Инђија из целе Србије носилац фестивала, што имамо прилику да отворимо фестивал у Пули и што ћемо, сигуран сам, на најбољи начин представити Републику Србију, Срем и општину Инђију. Захвалио бих се градоначелнику Пуле Борису Милетићу и Истарском жупану Валтеру Флегу за врло срдачан пријем и гостопримство“, рекао је Гак и додао „иако сви причају о мултикултуралности, међуверској и међунационалној толеранцији, могу слободно рећи да је град Пула прави пример тих вредности, не само на овим просторима, већ на много ширем подручју“.

Фестивал културе у Истри постаје једно озбиљно светилиште културе Срба који живе у Истри, рекао је Миодраг Јакшић, председник Матице исељеника и Срба у региону и један од организатора фестивала. „Ово је сигурно једна од најозбиљније организованих манифестација културе који наш народ организује ван матичне државе. Матица ће увек помоћи и биће на располагању и у наредном периоду око организације свих културно-просветних активности нашег народа“, истакао је Јакшић, који је уручио Милану Рашули, председнику Српског народног већа, четвороструки двд диск са прошлогодишњег фестивала који је био посвећен писцу Данилу Кишу.

Српска заједница у Истри има снажну подршку од града и Истарске жупаније, рекао је Милан Рашула, истичући важност постојања Фестивала српске културе и размене културних вредности са свим националним заједницама. „Захвалио би се градоначелнику Пуле Борису Милетићу и жупану Валтеру Флегу на досадашњој изузетној сарадњи, а колико је ова манифестација значајна показује податак да у Пули живи преко 3 хиљаде Срба, док у целој Истри више од 9 хиљада“, казао је Рашула.

Отварању фестивала присуствовао је српски конзул у Загребу Ненад Маричић који је пренео поздраве српске амбасадорке Мире Николић, поручивши да овај фестивал шаље лепу слику из Пуле и Истре. „Мислим да је Истра савршен пример мултикултуралности, мултиетничости, разумевања, поштовања како својих тако и туђих традиција. Сигуран сам да ће овај фестивал дати значајан допринос томе, као и нове идеје за будућу сарадњу, како у културном тако и у привредном смислу“, изјавио је Маричић.

Фестивал српске културе се одржавао у истарским градовима Пула, Ровињ, Водњан, Перој, Лабин и Фажана. Посетиоци су имали прилике да погледају изложбе академских сликара из Србије(Јелена Милорадић, Милован Дрча,Иван Коцић, Владимир Прица), драмски приказ „Живот и дело Исидоре Секулић“ у режији Миодрага Јакшића, представљање књига прозе и поезије(књижевници Миодраг Јакшић, Александра Радаковић, Владимир Благојевић, Драган Лилић, Милица Јефтимијевић Лилић, Предраг Безбрадица). Такође, културну понуду су обогатили и чланови КУД-а „Соко“ играма из Србије као и тамбурашки оркестар сремачким песмама. Све време трајања фестивала приказивана је ревија српских филмова: „Име: Добрица, презиме: Непознато“, „Отворена“, „Стадо“, „Добра жена“, „Земља Богова“, „Повратак“.

Први контакт и почетак сарадње између општине Инђија и града Пуле, а самим тим и Истре, успостављен је на међународним пословним сусретима у оквиру „Pula Boat Fair“ који су се одржали у октобру прошле године. Захваљујући контакту и сарадњи са градом Пула и српским организацијама које делују у Истри, општина Инђија је ове године добила статус специјалног госта на фестивалу и једини је град из Србије који је у најбољем светлу приказао српску културну баштину.

Галерију слика можете погледати овде.ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :

Календар догађаја
list Преузмите грб општине:     list Пратите нас на: facebook twitter Instagram rss Mobilna verzija