Добродошли на званични сајт општине Инђија
Vesti
Opština Inđija
Indjija.net | Званична интернет презентација општине Инђија
Назад
Slika

06.04.2017

Пријава стања на пчелињацима у априлу

Према члану 12, став 2 Правилника о начину обележавања пчелињих друштава и регистрацији пчелињака(„Службени гласник РС“ број 54/10), пчелар је дужан да два пута годишње и то од 1. до 30. априла и од 1. до 31. октобра пријави редовно стање овлашћеном обележивачу. То је обавеза, без обзира на то да ли на пчелињаку и кошницама има или нема промена. Плочице поставља обележивач и то само на оне са пчелама. На празне кошнице се не стављају док са празних кошница је обележивач дужан да скине плочицу и ту пчелињу заједницу одјави у централној бази.

Према томе, пчелари су дужни да између 1. и 30. априла пријаве број кошница са којим улазе у зимовање и оду до своје територијално надлежне ветеринарске станице која је обележила пчелињак. Такође, потребно је да са собом понесу списак свих бројева кошница и бројеве расформираних кошница како би их вратили ветеринару, у случају да је број кошница сада мањи од броја који је током године обележен бројевима. Након пријаве, ветеринар ће издати оверену потврду да је извршен редовни попис са датумом када је то урађено(тако да неће бити могуће ретроактивно пријављивање након 30. априла).

Ако је број кошница мањи од броја кошница који су раније обележили, онда треба навести разлог смањења броја: спајање слабијих заједница са јачим ради бољег презимљавања, грабеж, крађа (доказати копијом полицијског записника), угинуће од болести (доказати ветеринарским документом) и слично.

Ако су купљене кошнице са пчелама од другог пчелара, то се мора доказати прилагањем Уверења о здравственом стању купљених пчела које је извадио претходни власник(ако га нема, не могу се пријавити кошнице). Иначе, онај који продаје кошнице, најпре мора да их одјави код свог ветеринара, и да пријави продају конкретном лицу.

Подсећамо пчеларе да је ова законска обавезна јер, у случају да се не пријави промена броја кошница, губе се сва права. Подсећамо да је Агенција за аграрна плаћања све строжија у контроли испуњења критеријума за субвенције, те не испуњење ове обавезе значи губитак активног статуса пољопривредног газдинства, самим тим и право на субвенције свих врста, не само за пчеларство(ако остварујете право на друге врсте субвенција).

Корисничко упутство можете преузети ОВДЕ.

Образац пријаве и одјаве пчелињих друштава можете преузети ОВДЕ.

Образац пријаве стања на пчелињаку можете преузети ОВДЕ.
arrowПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :

Календар догађаја
list Преузмите грб општине:     list Пратите нас на: facebook twitter Instagram rss Mobilna verzija