Добродошли на званични сајт општине Инђија
Vesti
Opština Inđija
Indjija.net | Званична интернет презентација општине Инђија
Назад
Slika

28.03.2017

Министар Недимовић: „Воћар“ пример функционисања задругарства

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Бранислав Недимовић боравио је у општини Инђија. Недимовић је заједно са председником општине Владимиром Гаком најпре обишао хладњачу „Воћар“ у Новом Сланкамену, а затим се обратио и пољопривредницима у Новим Карловцима.

 
Током обиласка хладњаче министар се осврнуо на тренутно стање у воћарској производњи истакавши да је земљорадничка задруга „Воћар“ из Новог Сланкамена пример како треба да функционише задругарски систем у Србији. „Кад се људи удруже, министарство стоји иза тога. Више новца смо предвидели за задруге него за пољопривредна газдинства јер нам је циљ да удружујемо људе. Ако се овако буду развијала задругарства на више тачака по Србији ми ћемо онда у ствари добити оно што нама треба да би могли да извозимо, а то је количина и стандардизованост квалитета, јер је то оно што нама траже. Ја ћу само још једном подсетити, ми смо пре 8, 9 година извозили 8500 тона за Русију док сад извозимо скоро 160 хиљада тона јабуке“, истакао је Недимовић.

Земљорадничка задруга „Воћар“ из Новог Сланкамена основана је 2012. године и окупља 42 воћара из тог али и из појединих околних села са територије инђијске општине. Директор задруге Никола Котарац каже да је у плану изградња још једне хладњаче и додаје: „Очекујемо да министарство помогне у вези увоза јабуке из иностранства, то нам је један од проблема зато што улази јабука из Пољске, и ако се то реши, наша јабука ће се боље продавати. Тренутно извозимо 90% за Русију и ми се трудимо да побољшамо квалитет јабуке са новим засадима, наводњавањем, са мрежама и слично“, изјавио је Котарац.
 
Захваљујући доброј сарадњи са општином Инђија недавно је извршено отуђење парцеле на којој ће се налазити нова, друга хладњача. Председник општине Владимир Гак је истакао да ће локална самоуправа увек изаћи у сусрет пољопривредницима и задругарима у оквирима својих овлашћења и кроз финансијску помоћ. „Ми ћемо се трудити да сваке наредне године буџет за пољопривреду буде што значајнији јер се општина Инђија у значајној мери ослања на пољопривреду. Ове године смо издвојили 10 милиона више у односу на претходну, следеће се надам да ће бити бар дупло и мислим да је то значајан подстицај од локалне самоуправе. Наравно, што нам буде бољи буџет биће нам и већи подстицај за пољопривреду као једну од грана на коју се општина Инђија, поред ове класичне привреде, ослања“, истакао је Гак.
 
Након обиласка хладњаче у Новом Сланкамену министар Недимовић је одржао трибину у Новим Карловцима где су пољопривредници из тог села на лицу места имали прилику да се информишу о свим темама које су их интересовале.


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :

Календар догађаја
list Преузмите грб општине:     list Пратите нас на: facebook twitter Instagram rss Mobilna verzija