Добродошли на званични сајт општине Инђија
Vesti
Opština Inđija
Indjija.net | Званична интернет презентација општине Инђија
Назад
Slika

08.03.2017

Ансамбл „Коло“ вечерас у Културном центру

Ансамбл „Коло“ наступиће 8. марта у Културном центру са почетком у 20 часова. Улазнице по цени од 300,00 динара могу се купити на благајни КЦ-а од 18 часова.

Ансамбл је почео са радом 15. маја 1948. године да би већ 29. новембра 1948. године премијерно ступио на сцену Народног позоришта у Београду уз пратњу оркестра Београдске опере и тамбурашког оркестра Радио Београда. Тако је већ на првом наступу започео сарадњу са репрезентативним уметничким институцијама Србије што ће постати и традиција.

Ансамбл постаје права уметничка репрезентација и од првог дана окупља најеминентније стручњаке из области традиционалне игре, музике и песме.

Концепт кореографских минијатура задржао се до данас, али је крајем осамдесетих „Коло“ кренуло путем тематски одабраних и режираних народних игара, песама и обичаја што ће бити упамћено као музичко-сценски приказ и отворити ново поглавље у презентацији фолклора.

Нека од највећих и до данас непревазиђених имена сценско-уметничке презентације народне игре изнедрила је прва генерација „Колаша“, која је владала сценом током периода „уметничке дипломатије“. Међу њима су: Живка Ђурић, Братислав Грбић, Миодраг Цига Деспотовић, Драгомир Вуковић, Десанка Ђорђевић, Боривоје Јовић, Јанко Долинај, Пава Ђорђевић, Ратомир Ђуровић, Владета Влаховић, Михаило Кузмановић…

Треба нагласити и успех на гостовањима, земљама и многобројним градовима у којима је „Коло“ гостовало: Лондон, Париз, Москва, Лењинград, Токио, Њујорк, Рим и Мелбурн. Свакако је победа у све три дисциплине (игра, песма и традиционлно свирање) на престижном фестивалу у Ланголену 1951. године пресудно утицала на статус Ансамбла „Коло“ у оквиру светске уметничке сцене.

Критичари су листом писали у суперлативу о Ансамблу, али како је „Коло“ успевало и успева да одржи свој врхунски квалитет, на који начин и даље фасцинира публику и како осваја награде можда је најбоље објаснио белгијски критичар речима: „У њиховим играма нема никакве извештачености, све је природно, све долази из срца и све иде право у срце.“
arrowПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :

Календар догађаја
list Преузмите грб општине:     list Пратите нас на: facebook twitter Instagram rss Mobilna verzija