Добродошли на званични сајт општине Инђија
Vesti
Opština Inđija
Indjija.net | Званична интернет презентација општине Инђија
Назад
Slika

18.03.2007

Жена као сликарска инспирација

Удружење ликовних уметника Инђије је организовало заједничку изложбу свих чланова, која се традиционално одржава сваког пролећа и јесени. По речима председнице тог Удружења Љубице Кривошије, овог пута се изложба одржала уочи празника жена, коју је посетила верна публика долазећи редовно на сва збивања, па је на тај начин и прослава Дана жена увеличана. Уметници су иницирали идеју да жена буде заступљена на свим сликама или да радови асоцирају на жену. Такође, урађен је и каталог за изложбу, чији је уводни део написала Сања Хајдаревић, дипломирани историчар уметности, која је рекла да изложба презентује различите уметничке реакције, а слике „карактерише верност оплемењеном и продуховлејном реализму. Сваки мотив, пејзаж или мртва природа, иза своје конкретности доноси поруку, одређено поетско осећање и мисао", како је описала Хајдаревић. У изложби је, осим сликара, са својим скулптурама учествовао и један вајар, Радивој Блечић из Инђије. Инђијски уметници су са својом изложбом, иначе посетили и републике бивше Југославије, па су тако излагали у Црној Гори, Босни и Македонији. Након тих изложби, десет уметника из Инђије је позвано у узвратну посету на ликовну колонију у Тивту.
Самим тим се реализује и остварује план и програм бившег председника тог Удружења о, сада већ традиционалној сарадњи, која ће резултирати заједничком јесењом изложбом свих уметника са бивших југословенских простора. Изложба је планирана да се одржи у Новом Саду. На регионалним такмичењима где су слике жириране биће одабране оне које ће учествовати на изложби Удружења ликовних уметника аматера Војводине. У току године, планирају се редобни контакти са осталим удружењима у нашем окружењу, а уметници из Инђије активно учествују и свим манифестацијама у граду, као и хуманитарним акцијама,
- Озбиљно прикупљамо грађу за монографију Удружења ликовних уметника Инђије и оснивање нашег легата, јер је потребно прикупити већи број веома квалитетних слика, које су због бројности чланства веома разноврсне. Заступљени су сви сликарски правци, те је и то један од рецепата за тако одану публику, коју привлачимо увек новим доживљајима.

Гордана Умичевић, ДНЕВНИК
arrowПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :

Календар догађаја
list Преузмите грб општине:     list Пратите нас на: facebook twitter Instagram rss Mobilna verzija