Vesti
Opština Inđija
Indjija.net | Zvanična internet prezentacija opštine Inđija
Nazad
Slika

07.06.2019

ŠEKSPIR FESTIVAL: Inđija kulturna prestonica

Od 27. juna do 3. jula u Vili Stanković u Čortanovcima biće održan 6. Šekspir festival koji je ove godine primljen u Evropsku asocijaciju festivala. Predstava „Ričard III“ zagrebačkog pozorišta Gavela otvoriće ovogodišnji festival, a pored njih nastupiće bajkovita „Bura“ Irine Bruk, „Bogojavljenska noć“ sa dobitnikom čuvene britanske nagrade Olivije glumcem i muzičarem Džordž Megvajerom, ekskluzivna regionalna premijera filma „Sve je istina“ kultnog reditelja Keneta Brane i premijera performansa „Moj Šekspir“ koji okuplja neka od najznačajnijih glumačkih imena kao što su Vojislav Brajović, Svetlana Bojković, Vojin Ćetković, Nebojša Dugalić, Igor Đorđević i drugi.

Predsednik opštine Inđija Vladimir Gak rekao je na konferenciji za medije u Vili Stanković da lokalna samouprava već tri godine značajno pomaže festival koji je za opštinu veoma važan jer je Inđija tada postaje centar kulture u evropi.

On je najavio da će sledeći godine budžet biti još veći za festival.

„Nastavićemo svesrdno da podržavamo ovakav festival u finansijskom i logističkom smislu. Iako veći budžet ne mora da znači povećanje kvaliteta festivala, sigurno značajno olakšava njegovo organizovanje i održavanje“.

Koliko su kulturna dešavanja važna za opštinsko rukovodstvo pokazuju izdvojena sredstva za njihovu realizaciju ali i uvođenje novih festivala kao što je skoro završeni treći po redu Inđija Propoet 2019. koji je okupio preko 60 renomiranih književnika iz 40 zemalja sveta

Osnivač Šekspir festivala, Nikita Milivojević, rekao je da je organizacija ovogodišnjeg festivala bila daleko lakša, pre svega zbog velike pomoći Pokrajine, lokalne samouprave i sponzora.

Osnivanje Šekspir festivala u Srbiji inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI“ u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine. Pored želje da nam otkrije Šekspira na nov način, Nikita Milivojević je bio vođen idejom da se Vila Stanković, izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom. Ovaj festival jedinstvena je prilika da domaća publika pogleda trenutno najpopularnije svetske predstave koje se igraju po Šekspirovim delima.  

Pored Nikite Milivojevića i Vladimira Gaka, na konferenciji su govorili Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicima Dragana Miloševića, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Aleksandar Simurdić i direktorka marketinga i korporativnih komunikacija UNIQA osiguranja Sonja Marić.

Fotografije sa konferencije u Vili Stanković možete pogledati OVDE.

arrowPOVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti


PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :

e-Uprava
e - uprava
PRIJAVA
listKorisničko ime  

listLozinka  
REGISTRUJTE SE Ukoliko niste registrovani a želite, kliknite ovde.
28 °C 1006.4 mb 37 % 2 m/s
Sistem48.aspx
http://www.indjija.net/Vesti.aspx?Id=19980
Page.aspx?id=494
https://www.ite.gov.rs/tekst/1835/ukidanje-pecata.php
https://www.euprava.gov.rs/eusluge/opis_usluge?generatedServiceId=4803&title=Prijava-deteta-u-pred%C5%A1kolsku-ustanovu&alphabet=cyr
http://www.indjija.net/JavneNabavkeCyr.aspx
http://www.rfapv.rs/index.html
http://www.kzmindjija.com
Kalendar događaja
list Preuzmite grb opštine: download    list Pratite nas na: facebook twitter Instagram rss Mobilna verzija