Vesti
Opština Inđija
Indjija.net | Zvanična internet prezentacija opštine Inđija
Nazad
Slika

28.02.2019

Inđija i Pavlovsk potpisali Memorandum o saradnji

Bliski kontakti Srbije i Rusije manifestuju se i na lokalnom niovu, pa su tako Opština Inđija i Opština Pavlovsk potpisali Memorandum o saradnji kao inicijalni akt sa ciljem bratimljenja dveju opština.

Memorandumom, koji su potpisali predsednik opštine Inđija Vladimir Gak i predsednik opštine Pavlovsk Vječislav Aleksejevič Ščerbakov, predviđena je saradnja u oblasti kulture, obrazovanja, sporta, privrede i razmena iskustava u funkcionisanju lokalne samouprave.

Predviđene su međusobne posete učenika i studenata u cilju unapređenja u oblasti obrazovanja i napretka u istraživanju u brojnim obrazovnim disciplinama. Obzirom da Pavlovsk ima uspešne sportske klubove dogovoreno je da ekipe dolaze jedni kod drugih u vreme pripremnog perioda ili sportskih turnira.

Jedan od važnih tačaka Memoranduma jeste uspostavljanje poslovnih kontakata privrednika sa teritorije opštine Inđija i Srema sa privrednicima iz opštine Pavlovsk i Voronješke gubernije.

Bliže upoznavanje tradicije, običaja, narodne nošnje, igara i drugih specifičnosti uspostaviće se učestvovanjem kulturnih i umetničkih organizacija na manifestacijama koje budu organizovali ove dve opštine.

Srpski i ruski narod povezuju mnogo zajedničkih istorijskih događaja, a ovim Memorandumom se još više povezujemo, rekao je predsednik opštine Inđija Vladimir Gak.

„Potrudićemo se da ovaj sporazum zaživi sa onim ciljem zbog koje smo ga potpisali a to je da u što kraćem periodu donesemo zvaničnu Povelju o bratimljenju Inđije i Pavlovska kako bi naša saradnja i formalno mogla da započne na način kako mi srcem želimo. Nadam se da će mnogo dece i građana Pavlovska u narednim godinama i decenijama posećivati Inđiju, Srem i Srbiju ali i da će naši građani imati prilike da bliže upoznaju Rusiju i Pavlovsk.“

Gak se zahvalio svim ljudima koji su doprineli da dođe do ove saradnje a naročito ocu Ignjatiju Šestakovu koji je nesebično uložio veliku energiju da poveže dve opštine.

Pavlovsk i Inđija su približno iste veličine i broja stanovnika, a ruski grad spada u jedan od najrazvijenijih opština Voronješke oblasti.

Predsednik opštine Pavlovsk Vjačeslav Ščerbakov rekao je da je ovo početak saradnje i prijateljstva koji će doneti mnogo zajedničkih aktivnosti.

„Mi se danas sprijateljujemo pre svega zbog naših mlađih generacija, koja bi u budućnosti produžila našu saradnju, međusobnu ljubav i prijateljstvo. Zahvaljujem vam na toplom prijemu, gostoprimstvu i ljubavi srpskog naroda.“

Svečanosti potpisivanju Memoranduma o saradnji prisustvovao je i glavni savetnik ambasade Ruske Federacije Aleksandar Konanihin.

Za vreme boravka u Inđiji, delegacija Pavlovska je imala niz radnih sastanaka sa predstavnicima inđijskih kompanija, lokalne samouprave, sportskih ekipa, a i obišli su nekoliko crkava i manastira Fruške gore kao i spomenih crvenoarmejcima.

Inače, Pavlovsk je osnovao ruski imperator Petar Veliki 1709. godine kao vojno brodogradilište i tvrđavu koju su izgradili švedski vojni zarobljenici. Tu su pravljeni vojni brodovi gde su nastali začeci buduće moćne ruske flote, ali je podignuto i nekoliko topolivnica i livnica metala. U to vreme grad su nazivali malim Sankt Peterburgom i bio je jedan od najuređenijih gradova Voronješke gubernije. Olga Romanova, sestra cara Nikolaja II, podigla je žensku gimnaziju, Bogosloviju i druga zdanja koja su danas spomenici kulture.

Danas je Pavlovsk razvijen grad u kome živi 28 hiljada pravoslavnog stanovništva u kome se nalazi najveći kombinat za vađenje i preradu granita u Evropi.

Slike možete pogledati OVDE.

Lokaciju opštine Pavlovsk u Rusiji možete pogledati OVDE.

arrowPOVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti


PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :

e-Uprava
e - uprava
PRIJAVA
listKorisničko ime  

listLozinka  
REGISTRUJTE SE Ukoliko niste registrovani a želite, kliknite ovde.
13 °C 1012.9 mb 88 % - m/s
Sistem48.aspx
http://www.indjija.net/Vesti.aspx?Id=19980
Page.aspx?id=494
https://www.ite.gov.rs/tekst/1835/ukidanje-pecata.php
https://www.euprava.gov.rs/eusluge/opis_usluge?generatedServiceId=4803&title=Prijava-deteta-u-pred%C5%A1kolsku-ustanovu&alphabet=cyr
http://www.indjija.net/JavneNabavkeCyr.aspx
http://www.rfapv.rs/index.html
http://www.kzmindjija.com
Kalendar događaja
list Preuzmite grb opštine: download    list Pratite nas na: facebook twitter Instagram rss Mobilna verzija