Vesti
Opština Inđija
Indjija.net | Zvanična internet prezentacija opštine Inđija
Nazad
Slika

10.07.2018

Završen 5. Šekspir festival

Izvođenjem pozorišne predstave studenata Akademije umetnosti Novi Sad „Shakespeare Tribute band/Shakespeare Party“ u dvorištu novosadske Akademije umetnosti, završen je 5. Šekspir festival. Publici je predstavljeno 8 pozorišnih predstava uz učešće više od 70 gostiju iz inostranstva i Srbije. Program se izvodio u Čortanovcima (Vila Stanković), Novom Sadu i Beogradu, što je dodatno doprinelo izuzetno velikom broju posetilaca ovog jedinstvenog pozorišnog festivala u širem regionu čiji se glavni program već petu godinu održava u opštini Inđija(Čortanovci).

Ovogodišnji festival posetili su ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat, šef Delagacije EU u Srbiji Sem Fabrici i brojne druge diplomate, kao i gotovo sve značajnije ličnosti iz oblasti kulture i javnog života Srbije i regiona. Pored gostiju festivala iz cele Srbije, festival je zabeležio i posetu gostiju iz Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Rumunije ...

Pokrovitelji 5. Šekspir festivala su AP Vojvodina – Pokrajinska vlada, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Opština Inđija, Unika osiguranje i MTS.

Osnivanje Šekspir festivala u Srbiji inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI“ u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine. Pored želje da nam otkrije Šekspira na nov način, Nikita Milivojević  je bio vođen idejom da se Vila Stanković, izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom.

Šekspir festival je 2014. godine prema listi agencije Beta proglašen za jedan od deset                         najznačajnijih događaja u kulturi Srbije.

Već 2015. godine festival postaje deo Evropske mreže Šekspir festivala (European Shakespeare Festival Network). Iste godine festival ima i svoju prvu sopstvenu produkciju (V. Šekspir; Perikle, režija Nikita Milivojević / produkcija Šekspir festival, Šabačko pozorište, Centar za razvoj vizuelne kulture Novi Sad) sa kojom osvaja 15 nagrada na pozorišim festivalima Srbije i regiona.

Sledeće 2016. godine festival otvara Šekspirov Glob iz Londona predstavom „Dva viteza iz Verone“ i  pismom jednog od najznačajnijih reditelja 20. veka Pitera Bruka koje je upućeno festivalu.

Gosti Šekspir festivala u Srbiji bila su  pozorišta iz Velike Britanije, SAD, Grčke, Gruzije, Belorusije, Irana, Indije, Portugala, Makedonije, Slovenije, Kine ...

Slike sa festivala možete pogledati OVDE.

arrowPOVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti


PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :

e-Uprava
e - uprava
PRIJAVA
listKorisničko ime  

listLozinka  
REGISTRUJTE SE Ukoliko niste registrovani a želite, kliknite ovde.
-3 °C 1020 mb 63 % 12 m/s
Sistem48.aspx
http://www.indjija.net/Vesti.aspx?Id=19980
Page.aspx?id=494
http://www.indjija.net/JavneNabavkeCyr.aspx
PitajteDirektore.aspx
http://www.kzmindjija.com
http://www.rfapv.rs/index.html
Kalendar događaja
list Preuzmite grb opštine: download    list Pratite nas na: facebook twitter Instagram rss Mobilna verzija