Vesti
Opština Inđija
Indjija.net | Zvanična internet prezentacija opštine Inđija
Nazad
Slika

29.06.2018

VIDOVDAN U INĐIJI: Otkriven spomenik srpskoj heroini Milunki Savić

U Inđiji je u danu punom simbolike i snažnih emocija svečano otkriven spomenik Milunki Savić-ženi, ratniku, najodlikovanijem vojniku Velikog rata, heroju čije ime treba i mora da se spominje kao uzor svim generacijama. Snažan pljusak koji je tokom ceremonije pogodio Inđiju nije oterao zvanice i brojne građane koji su došli da odaju počast najvećoj srpskoj heroini iz Velikog rata.

Spomenik su otkrili generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković, brigadni general Duško Žarković i predsednik opštine Inđija Vladimir Gak.

Prenoseći pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Selaković je rekao da je ova kiša zanemarljiva u odnosu na muke naroda tokom rata.

„Neka nas ova današnja kiša koja nas je snašla ovim lepim povodom otkrivanja spomenika Milunki Savić podseti da to nije ništa spram muka koje su u golgoti srpskog naroda, vojske i države preživeli heroji Velikog rata pre više od 100 godina“.

Zahvalivši se Opštini Inđija što se setila heroine iz Velikog rata, Selaković je istakao da je Milunka bila veliki borac, hranitelj, majka i žena kojom je vladala ogromna ljubav u miru jer je rodila jednu kćerku, tri usvojila a othranila preko 30-oro dece iz okoline Jošaničke banje.

„Ovakve junake Srbija treba da pamti i da tako vaspitava svoju decu“, poručio je on.

Spomenik srpskoj heroini je spomenik i svim ženama koje su se hrabro borile za svoju zemlju, rame uz rame sa svojim muževima, braćom i sinovima.

„Milunka Savić je najbolji primer koliko su žene u Srbiji jake, odlučne i posvećene pre svega porodici a onda na najbolji mogući način otadžbini, kako u ratu tako i miru kada su iskušenja često bila veća“, istakao je Vladimir Gak, predsednik opštine Inđija.

„Podizanjem spomenika pokazujemo da nismo zaboravili one ljude koji su nam doneli slobodu koju danas uživamo, a tako čuvamo i od zaborava srpsku heroinu, ali usudiću se da kažem svetsku heroinu, našu Milunku Savić“.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su i potomci slavne Milunke, njena unuka Dragica Nikolić, unuk Dejan Stankov i praunuka Katarina Nikolić.

Dragica je rekla da je njena baka primer žene koja je pokazala da kao ratnik može zaslužiti poštovanje i divljenje svojih ratnih drugova, saveznika i neprijatelja.

„Ona je bila simbol hrabrosti i patriotizma, simbol jedne male zemlje Srbije koja se suprotstavila mnogo moćnijem neprijatelju i koja je uz nebrojane žrtve i stradanja sačuvala svoju slobodu“.

Ona je dodala da je Milunka nepravedno zapostavljena prethodnih decenija, kao i brojni junaci iz tog perioda naše istorije.

„Zbog toga Inđija danas nije samo mesto gde je podignut spomenik Milunki Savić, već simbol zahvalnosti i sećanja na sve junake, znane i neznane, koji su se borili i one koji su dali život za slobodu naše otadžbine“.

Na samom početku ceremonije himnu Bože pravde pevao je hor Eparhije sremske uz podizanje državne zastave od strane pripadnika Vojske Srbije. U nastavku programa nastupila je Dragica Radosavljević sa svojom etno grupom „Šara“. Programom je predviđeno izvođenje monodrame o Milunki Savić glumice Vesne Stanković ali je usled snažnog pljuska odloženo za narednu priliku.

Direktan prenos svečanog otkrivanja spomenika našoj heroini prenosila je televizija Studio B.

Inače, autor spomenika Milunki Savić je Jelena Božović-Đorđević, vajarka iz Beograda. Spomenik je visine 2 metra i 35 santimetara, izliven u bronzi na postamentu visine 170 santimetara, autora Miodraga Jakšića koji je osmilio i parterno rešenje oko spomenika.

Da podsetimo, Milunka Savić je najodlikovaniji vojnik Velikog rata. Nosilac je Zlatne Karađorđeve zvezde sa mačevima, Zlatne medalje za hrabrost „Miloš Obilić“, Albanske spomenice, Spomenice rata za oslobođenje i ujedinjenje, jubilarne Spomenice Solunskog fronta, Legije časti 4. stepena-oficir, Legije časti 5. stepen-vitez i Francuskog ratnog krsta sa zlatnom palmom.

Sredinom 1918. Vrhovna komanda savezničkih armija izdala je naređenje da se pohvala junaštvu Milunke Savić pročita u stavu „mirno“ svih jedinica Antante. Počast koju je tom prilikom doživela Milunka Savić, srpski narednik, nije ukazana ni jednom oficiru niti generalu.

Milunka Savić preminula je u Beogradu 5. oktobra 1973. godine.

Slike sa svečanog otvaranja spomenika možete pogledati OVDE.PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :

e-Uprava
e - uprava
PRIJAVA
listKorisničko ime  

listLozinka  
REGISTRUJTE SE Ukoliko niste registrovani a želite, kliknite ovde.
-2 °C 1020 mb 63 % 13 m/s
Sistem48.aspx
http://www.indjija.net/Vesti.aspx?Id=19980
Page.aspx?id=494
http://www.indjija.net/JavneNabavkeCyr.aspx
PitajteDirektore.aspx
http://www.kzmindjija.com
http://www.rfapv.rs/index.html
Kalendar događaja
list Preuzmite grb opštine: download    list Pratite nas na: facebook twitter Instagram rss Mobilna verzija