Vesti
Opština Inđija
Indjija.net | Zvanična internet prezentacija opštine Inđija
Nazad
Slika

23.11.2017

Uspostavljena saradnja Inđije i Košica(Slovačka)

U cilju uspostavljanja saradnje i razmene iskustava u strateškom razvijanju grada, predstavnici opštine Inđija posetili su grad Košice i opštinu Kehnec u Slovačkoj. Obzirom da rukovodstvo inđijske opštine aktivno radi na pronalaženju rešenja za puštanje u rad regionalne deponije, posećena je i spalionica otpada Kesit kao primer dobre prakse.

U razgovoru sa Rihardom Rašijem, gradonačelnikom Košica, razgovorano je o mogućnostima uspostavljanje privredne i kulturne saradnje. Raši je upoznao delegaciju Inđije o privrednim aktivnostima i načinima privlačenja investicija. „Osim geostrateške lokacije i komunalne opremljenosti industrijske zone, veoma je važan odnos prema investitoru“, rekao je Raši. Takođe je dodao da i privlačnost, odnosno reputacija grada bitno utiče na dolazak novih kompanija, te je naveo nekoliko evropskih projekata na kome grad Košice trenutno radi sa ciljem postizanja evropskog renomea.

Zahvalivši se na prijemu, predsednik opštine Inđija Vladimir Gak rekao je da su u Inđiji u toku kapitalni infrastrukturni radovi kojim će se potpuno urediti severoistočna radna zona i tako stvoriti najuređeniji industrijski park u ovom delu Evrope. „Na investitoru ostaje samo da kupi zemljište od Opštine i može odmah krenuti u izgradnju. To je naša prednost u odnosu na druge i zato spadamo u red najrazvijenijih opština u Srbiji“, istakao je Gak. Primeri i iskustva uspešnih evropskih gradova je jedan od motiva dolaska u Košice, dodao je Gak, i zbog toga je uspostavljanje saradnje i partnerskog odnosa veoma važno za dalji razvoj Inđije.

Predsednik Inđije posetio je i kompaniju za sakupljanje, preradu i upravljanje komunalnim otpadom Kosit. Potpuno zatvoren ciklus rešavanja otpada predstavlja dobar primer za rešavanje divljih deponija kao i očuvanja životne okoline. Predstavnici kompanije ponudili su savetodavnu pomoć za rešavanje sve većeg ekološkog problema što će srpskoj opštini veoma značiti u daljem procesu stavljanja u funkciju regionalne deponije.  

Jedna od najuspešnijih opština u Slovačkoj je Kehnec, koja se nalazi na samoj granici sa Mađarskom. Predsednik opštine Jozef Konkoli preneo je predstavnicima Inđije impresivne rezultate koji su ostvareni u poslednjih 25 godina. Iako mala, opština je za taj vremenski period duplirala broj stanovnika a broj otvorenih radnih mesta je tri puta veći od prijavljenih građana.

Pored uređene radne zone i privlačenja novih investicija, Kehnec je pokrenuo projekat izgradnje jeftinih stanova za mlade bračne parove. Imajući u vidu da se u Inđiji intenzivno razmatraju mogućnosti za sličnu izgradnju stanova, iskustva koja su razmenjena su od izuzetnog značaja za nastavak realizacije, za Inđiju, izuzetno važnog projekta.  

Slike možete pogledati ovde.PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :

e-Uprava
e - uprava
PRIJAVA
listKorisničko ime  

listLozinka  
REGISTRUJTE SE Ukoliko niste registrovani a želite, kliknite ovde.
15 °C 1013 mb 88 % 3 m/s
Sistem48.aspx
http://www.indjija.net/Vesti.aspx?Id=19980
Page.aspx?id=494
http://www.indjija.net/JavneNabavkeCyr.aspx
PitajteDirektore.aspx
http://www.kzmindjija.com
http://www.rfapv.rs/index.html
/upload/2017/Слике/Разно/Распоред ДДК 18.jpg
Kalendar događaja
list Preuzmite grb opštine: download    list Pratite nas na: facebook twitter Instagram rss Mobilna verzija