Vesti
Opština Inđija
Indjija.net | Zvanična internet prezentacija opštine Inđija
Nazad
Slika

05.04.2017

Otvaranje izložbe „Kupinik-poslednja prestonica srpskih despota“

U petak, 7. aprila 2017. godine u 19:00 časova, u izložbenom prostoru Kuće Vojnovića biće otvorena gostujuća izložba Zavičajnog muzeja Ruma „Kupinik-poslednja prestonica srpskih despota“.

Prethodna 2016. godina bila je godina jubileja vezana za srpsku despotsku porodicu Branković: 530 godina od njihovog dolaska u Srem(1486. godine), pet vekova od smrti Svetog vladike Maksima i tri stotine godina od spaljivanja moštiju Svetih Brankovića. Ceneći veliki značaj ove porodice u nacionalnoj istoriji Srbije, Zavičajni muzej Ruma pokrenuo je projekat koji ima za cilj da afirmiše ovaj deo naše istorije. U okviru njega posebno je apostrofiran Kupinik, tvrđava koja je bila sedište sremskih Brankovića, a koji nakon konačnog pada Smedereva pod tursku vlast(1459. godine) predstavlja poslednju prestonicu srpskih despota. Osim izložbe projekat podrazumeva i stručna predavanja koja će biti održana u toku trajanja izložbe .

Posle uvodnog dela o porodici Branković, čiji se predstavnici vezuju za Srem i tvrđavu Kupinik, izložba ilustruje Kupinik sa više aspekata. U tu svrhu, sakupljen je veliki deo raspoloživog materijala vezanog za prošlost i sadašnjost Kupinika, kao što su planovi i crteži Kupinika, mape na kojima je ucrtan, ugarske povelje u kojima je pominjan, fotografije današnjeg izgleda, oružje i oruđe iz perioda aktivnog života… Arheološka iskopavanja nisu sprovođena, te je na osnovu pisanih izvora i arheoloških ostataka pokušana rekonstrukcija nekadašnjeg izgleda utvrđenja u vidu prigodne animacije.

Cilj izložbe je da afirmiše ovaj jedinstveni spomenik kulture na teritoriji Srema, a rezultat je rada stručnog tima Zavičajnog muzeja Ruma, saradnika iz Agencije za razvoj Opštine Pećinci i kolega iz Vojnog muzeja u Beogradu.

Izložba je finansijski podržana od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a realizovana je u saradnji sa Vojnim muzejom u Beogradu i Agencijom za razvoj opštine Pećinci.

Izložba će trajati do 3. maja, a možete je pogledati radnim danima u terminima od 10:00 do 19:00 časova. 
arrowPOVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti


PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :

e-Uprava
e - uprava
PRIJAVA
listKorisničko ime  

listLozinka  
REGISTRUJTE SE Ukoliko niste registrovani a želite, kliknite ovde.
28 °C 1008 mb 55 % 4 m/s
Sistem48.aspx
http://www.indjija.net/Vesti.aspx?Id=19980
Page.aspx?id=494
http://www.indjija.net/JavneNabavkeCyr.aspx
PitajteDirektore.aspx
http://www.kzmindjija.com
http://www.rfapv.rs/index.html
/upload/2017/Слике/Разно/Распоред ДДК 18.jpg
Kalendar događaja
list Preuzmite grb opštine: download    list Pratite nas na: facebook twitter Instagram rss Mobilna verzija