indjija.net

Slankamenački Vinogradi

Slankamenački Vinogradu su najmanja mesna zajednica na teritoriji opštine Inđija. U naselju koje je smešteno na krajnjem severoistoku Opštine, na obali Dunava, živi tek nešto više od 250 stanovnika.

Žitelji Slankamenačkih Vinograda su najvećim delom Slovaci koji čine 75% odsto populacije. Srbi čine 10% stanovnika. Na poslednja tri popisa stanovnika uočeno je stalno opadanje broja stanovnika.

U leto 1770. godine, profesor srpske gimnazije u Novom Sadu, Jan Bon, okupio je oko hiljadu Slovaka iz bačkog i peštanskog okruga i doveo ih u Staru Pazovu. Na svom putu Slovaci su s tugom gledali Frušku goru koja ih je podsećala na njihovu staru domovinu – Visoke Tatre. Iz tog razloga oni su krajem XIX veka na Fruškoj gori podizali vinograde i pored njih tzv. lagune za stanovanje, a potom i omanje kućice. Postepeno je počelo trajno naseljavanje i tako je nastalo današnje naselje Slankamenački Vinogradi.

Poreklo imena naselja vezano je za uzgoj vinove loze sorte „slankamenka“, a ne za blizinu naselja Stari i Novi Slankamen.

Očuvana tradicija i kultura Slovaka, specifična gastronomija, domaća vina iz slankamenačkih vinograda i ljubaznost domaćina predstavljaju nešto što ne treba propustiti. Meštani Slankamenačkih Vinograda i danas nose tradicionalnu nošnju, zanimljivu i prepoznatljivu po svom bogatstvu boja i ručnom vezu.

Osim nošnje, interesantni su i razni predmeti iz svakodnevnog života Slovaka, koji se mogu videti u posebnoj prostoriji iza seoske crkve, namenjenoj prezentaciji slovačke kulture i tradicije.

Manifestacija pod nazivom „Pudarski dani“, koja se održava svakog avgusta i koja okuplja veliki broj Slovaka, ali i drugih posetilaca, prilika je za sve zainteresovane da bolje upoznaju specifičnu kulturu ovog naroda. 


e-Uprava
e - uprava
PRIJAVA
listKorisničko ime  

listLozinka  
REGISTRUJTE SE Ukoliko niste registrovani a želite, kliknite ovde.
10 °C 1016.5 mb 62 % - m/s
Sistem48.aspx
Vesti.aspx?Id=19980
Page.aspx?id=494
https://www.ite.gov.rs/tekst/1835/ukidanje-pecata.php
https://www.euprava.gov.rs/eusluge/opis_usluge?generatedServiceId=4803&title=Prijava-deteta-u-pred%C5%A1kolsku-ustanovu&alphabet=cyr
JavneNabavkeCyr.aspx
http://www.rfapv.rs/index.html
http://www.kzmindjija.com
Kalendar događaja
list Preuzmite grb opštine: download    list Pratite nas na: facebook twitter Instagram rss Mobilna verzija