indjija.net

NOVI KARLOVCI

Novi Karlovci, poznati i kao Sase među lokalnim stanovništvom, naselje je u opštini Inđija udaljeno 10 kilometara istočno od Inđije. Nalazi se na 45 stepeni severne geografske širine i 20 stepeni istočne geografske dužine. Naselje se prostire na 54,6 km² i nalazi na 104 metra nadmorske visine.

Prema poslednjem popisu stanovnika u Novim Karlovcima živi nešto više od 3000 stanovnika. Najveći procenat je Srba (96%), dok ostatak čine Hrvati, Slovaci Romi, Ukrajinci i dr. Prosečna starost stanovništva je 40,4 godina.

Naziv Sase daleko je poznatije i korišćenije ime za Nove Karlovce među lokalnim stanovnštvom. Taj „nadimak“ dobilo je zbog poljskog cveća sase kojeg u ovom kraju ima u izobilju. Ipak, ime Novi Karlovci potiče iz sredine 18. veka kada su naseljavanje ovog područja započeli stanovnici Sremskih Karlovaca. Naime, davne 1720. zbog pretrpljene velike štete u ratu sa Turcima, stanovnici Sremskih Karlovaca podneli su molbu da im se ustupe pustare Sase, Pazova i Jarkovci. Iste godine tri karlovačka trgovca zakupila su taj prostor i naseljavanje je moglo da počne.

Neobično burna istorija ovog malog mesta, opasanog kukuruzima, repom i suncokretima, zauvek je zabeležena na crkenom podu, gde su 1943. ustaše pobile desetine ljudi. Sasani su desetak dana organizovali odmazdu, ali nemajući više od nekoliko starih pušaka, isekli su stabljike suncokreta i uz veliku graju presreli ustaše iz susednog Slankamena i navodno, na smrt ih preplašili i oterali. Ostali su poznati kao „Suncokretaška četa“. Kako bilo, popovi se otad pravdaju da nema sredstva za čišćenje i četke koji bi mogli da operu krv sa crkvenog poda pa je on i dan-danas prekriven tepihom.

Meštani lokalnih sela u šali Sasane zovu Minđarima. Njima taj nadimak ne prija, naročito kad se zna zašto im je ovaj nadimak dodeljen. Kažu, kad su za vreme Marije Terezije dopustili da sinovi jedinci ne idu u vojsku, odjednom su se svi Sasani zakitili minđušama - vojvođanskim obeležjem za sina jedinca.

Novi Karlovci su tipično vojvođansko selo sa dve ulice „u krst“, crkvom i školom u centru, i okolnim ulicama koje se seku pod pravim uglom.

Osnovna privredna delatnost stanovnika Novih Karlovaca je poljoprivreda, i to ratarstvo i proizvodnja pšenice, kukruza, šećerne repe i suncokreta.


Glavna kulturna manifestacija u naselju je „Sremska potkovica“ koja se održava svake godine na „Markov dan“, 8. maja. Manifestacija je takmičarskog karaktera i podrazumeva učešće više kategorija zaprege – od jednoprega do sedmoprega. Učesnici su mnogobrojne uzgajivačnice konja i ergele iz cele Srbije.

e-Uprava
e - uprava
PRIJAVA
listKorisničko ime  

listLozinka  
REGISTRUJTE SE Ukoliko niste registrovani a želite, kliknite ovde.
1 °C 1000 mb 80 % 4 m/s
Sistem48.aspx
http://www.indjija.net/Vesti.aspx?Id=19980
Page.aspx?id=494
http://www.indjija.net/JavneNabavkeCyr.aspx
PitajteDirektore.aspx
http://www.kzmindjija.com
http://www.rfapv.rs/index.html
/upload/2017/Слике/Разно/Raspored DDK 17.jpg
Kalendar događaja
list Preuzmite grb opštine: download    list Pratite nas na: facebook twitter Instagram rss Mobilna verzija