Pojam GIS je često nedovoljno razjašnjen za širi krug slušalaca o istom te evo nekoliko definicija koje će nadam se pomoći oko boljeg definisanja i razumevanja ovog pojma:

* GIS je tehnologija namenjena upravljanju prostorno orijentisanim podacima.

* GIS je računarski sistem namenjen prikupljanju , obradi, upravljanju, analizi, prikazivanju i održavanju prostorno orijentisanih informacija. (definicija kompanije ESRI)

* GIS (Geografski informacioni sistem) predstavlja skup grafičkih i alfanumeričkih podataka tako organizovan da omogućava potpuno sinhronu vezu između opisanih i grafičkih podataka o prostornim objektima , tako da se svakom elementu objekta može, svakog momenta, pristupiti kako iz alfanumeričke tako i grafičke baze podataka.

Ko sve koristi GIS?

Mogu ga koristiti sve institucije i preduzeća koja se na bilo koji način bave prostorom odnosno upravljanjem i eksploatacijom prostornih objekata: Urbanizam, građevinsko zemljište, putna i železnička mreža, vodovod, kanalizacija, elektrodistribucija, gasna distribucija, telekom, toplovod, ekologija, zelenilo, poljoprivreda i šumarstvo, ...

Kako radi GIS?

Podaci o prostoru smeštaju se u formi digitalnih karata predstavljenih kao niz različitih tematskih slojeva. Slikovito predstavljamo kao niz klasičnih planova nacrtanim na providnim folijama pri čemu svaka od njih sadrži samo određene vrste informacije (npr. Put, vodovodna mreža, elektro mreža, gasna mreža, kanalizaciona mreža,...) i preklopimo ih. Svaka informacija kojoj se može pridružiti kordinata ima niz podataka koji su smešteni u tabeli.

* Na 2. sednici Skupštine opštine Inđija dana 23.06.2008. usvojen je prostorni plan

indjija.net
Inđija Generalni plan
indjija.net
Turistička karta Inđije
indjija.net
Adresni registar
indjija.net
Maradik
indjija.net
Jarkovci
indjija.net
Prostorni plan opštine Inđija*
indjija.net
Pravila gradnje
indjija.net
e-Uprava
e - uprava
PRIJAVA
listKorisničko ime  

listLozinka  
REGISTRUJTE SE Ukoliko niste registrovani a želite, kliknite ovde.
34 °C 1008.6 mb 32 % 4 m/s
Sistem48.aspx
http://www.indjija.net/Vesti.aspx?Id=19980
Page.aspx?id=494
https://www.ite.gov.rs/tekst/1835/ukidanje-pecata.php
https://www.euprava.gov.rs/eusluge/opis_usluge?generatedServiceId=4803&title=Prijava-deteta-u-pred%C5%A1kolsku-ustanovu&alphabet=cyr
http://www.indjija.net/JavneNabavkeCyr.aspx
http://www.rfapv.rs/index.html
http://www.kzmindjija.com
Kalendar događaja
list Preuzmite grb opštine: download    list Pratite nas na: facebook twitter Instagram rss Mobilna verzija